Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/skl-forsvarar-landstingens-makt-och-hindrar-reformer/

Repliker

”SKL försvarar landstingens makt och hindrar reformer”

SLUTREPLIK DN DEBATT 24/2. SKL:s replik indikerar att professionellt underbyggda ställningstaganden om den praktiska vårdens utformning inte ges nämnvärd betydelse, skriver åtta företrädare för den svenska läkarkåren.

Rätta artikel

I vår debattartikel argumenterar vi för ett fastläkarsystem där den bärande principen är att alla invånare har en egen allmänläkare. Vi underbygger våra ståndpunkter med referenser till vetenskapliga belägg och beprövad erfarenhet, som visar att ett fastläkarsystem skapar alla viktiga faktorer för en god och nära vård. Vi menar, med stöd av SOU 2016:2, att en primärvård som bygger på tillitsfulla kontinuerliga vårdrelationer i personliga möten gör vården mer jämlik, bättre och mer kostnadseffektiv. Vår uppfattning är också att en professionsbaserad styrning av den praktiska vårdens utformning, att ”låta proffsen vara proffs” är av central betydelse.

SKL:s företrädare väljer att inte bemöta någonting av detta i sak, vilket indikerar att professionellt underbyggda ställningstaganden om den praktiska vårdens utformning inte ges nämnvärd betydelse. SKL använder också debattknepet att tillskriva oss åsikter vi inte har om värdet av att tillvarata alla medarbetares olika kompetenser. Samarbete är en självklarhet för oss som arbetar praktiskt i vården. Det är det all sjukvård bygger på. Vi vill särskilt framhålla vikten av att återupprätta teamet allmänläkare/distriktssköterska i primärvården.

Den nu på många håll krisartade situationen i primärvården, som kännetecknas av otillgänglighet och diskontinuitet, där över 900 stafettläkare dagligen cirkulerar i 21 olika vårdvalsystem, är en effekt av SKL:s och landstingens tillkortakommanden. I sin replik försvarar intresseorganisationen SKL de enskilda landstingens makt och sätter därmed i själva verket upp hinder för nödvändiga reformer. All erfarenhet talar för att sjukvårdens kris fördjupas om landstingen agerar var för sig.

Nu måste stat och landsting samverka för att skapa en sjukvårdsreform som ger vården nödvändiga grundförutsättningar. Däremot ska sjukvårdens många ”vad- och hur-beslut” ägas av professionen tillsammans med den enskilda patienten.

Ämnen i den här artikeln:

Sjukvård
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Britt Skogseid, ordförande Läkaresällskapet Heidi Stensmyren, ordförande Läkarförbundet Marina Tuutma, ordförande Distriktsläkarföreningen Annika Larsson, tf ordförande Svensk förening för allmänmedicn Magnus Isacson, specialist i allmänmedicin Jonas Sjögreen, specialist i allmänmedicin Ingmarie Skoglund, specialist i allmänmedicin Andreas Thörneby, specialist i allmänmedicin

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt