Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 21:59 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/skls-argument-ar-nonsens/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”SKL:s argument är nonsens”

SLUTREPLIK DN DEBATT 5/3. Det är inte förvånande att SKL:s Annika Wallenskog skriver så här: ”Statlig revision av kommuner finns i en rad europeiska länder, men där finns inget kommunalt självstyre.” Men det är förstås nonsens, skriver Henry Bäck (V), ordförande i kommunrevisionen i Skinnskatteberg.

De institutioner och processer som svarar för ansvarsutkrävandet i kommunerna är insnärjda med varandra i ett nät av lojaliteter och beroendeförhållanden. Detta är skadligt för den lokala demokratins legitimitet och därmed för hela statsskicket, som enligt regeringsformen bland annat vilar på kommunal självstyrelse. Det var huvudpoängen i min artikel.

Hur skulle man kunna lösa upp en del av dessa beroenden? Att bara avskaffa de av fullmäktige valda revisorerna och därmed frigöra revisionen från partipolitiken skulle bara lösa en liten del av problematiken. Dessutom skulle en alldeles nödvändig lokal sakkunskap åka ut tillsammans med badvattnet.

Med ett exempel från min erfarenhet som ordförande i den valda revisionen i Skinnskattebergs kommun illustrerade jag härvan av beroenden. Kommunstyrelsens ordförande hade trots domstolsbeslut lyft ett högre arvode än beslutat, vilket föranledde krav på anmärkningar och nekad ansvarsfrihet från majoriteten av revisorerna.

Det fanns förvisso anledning att misstänka partipolitiskt agerande från vissa av revisorerna. Öppet agerande till förmån för det klandrade kommunalrådet förekom dessutom från det beredande presidiet i fullmäktige och från majoritetsledamöter i fullmäktige. Ledande tjänstemän i förvaltningen agerade också för att skydda kommunalrådet. SKL:s revisionsspecialister försåg fullmäktigepresidiet med argument. Den anlitade multinationella revisionsbyrån hotade att bryta samarbetet med hänvisning till riskerna för sina egna framtida affärsmöjligheter. De sammanbindande banden var partipolitiska, ekonomiska, skydd av kompisar och lyda-order-mentalitet.

När jag funderade på andra sätt att organisera revisionen kom jag fram till att ett statligt huvudansvar, med bibehållen lokal representation, vore det minst dåliga. Det skulle kapa både SKL:s och de multinationella byråernas inflytande. För den som vill fördjupa sig i fallet och argumentationen rekommenderar jag min rapport ”Kommunrevisorns testamente”.

Det är inte förvånande att SKL:s Annika Wallenskog reagerar. Hon skriver ”Statlig revision av kommuner finns i en rad europeiska länder, men där finns inget kommunalt självstyre.” Det är förstås nonsens. Enligt SKL:s egen inventering svarar staten för kommunal revision i Italien, Frankrike, Grekland, Bulgarien och Estland.

Alla dessa länder har (tillsammans med 42 andra) ratificerat Europarådets konvention om lokalt självstyre. Den schweiziske statsvetaren Andreas Ladner har rangordnat 39 länder efter graden av lokal autonomi. Sverige tillhör förvisso toppgruppen, men ligger inte först. Vid mätningen 1990 låg Sverige på andra plats och vid senare mätningar på tredje-fjärde plats. Trenden är med andra ord nedåtgående. Svensk kommunal självstyrelse är på reträtt. Tänk bara på tillväxten av specialdestinerade statsbidrag och den tilltagande regleringen av skolan.

I den översta gruppen i Ladners rankning återfanns bland andra Frankrike och Italien, två länder där staten enligt SKL har en central roll i revisionsprocessen. Bulgarien och Estland finns i grupp två och Grekland i grupp tre av fyra. Inget av länderna saknar med andra ord kommunal självstyrelse.

Wallenskogs argument representerar svensk exceptionalism, det vill säga mallighet över Sverige som bäst i världen och ett land där inget ont kan hända. Sen talar hon förstås för sin sjuka moster.

DN Debatt.5 mars 2018

Debattartikel

Henry Bäck (V), ordförande kommunrevisionen Skinnskatteberg, professor emeritus i offentlig förvaltning:
”Låt staten ta över ansvaret för kommunala revisionen”

Repliker

Christian Ekström, vd Skattebetalarnas förening:
”Återinför tjänstemannaansvar för ledande politiker och tjänstemän”

Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för Riksrevisionsverket, styrelseledamot i Transparency International Sverige:
”Sverige behöver en ny kommunallag”

Annika Wallenskog, chefsekonom och avdelningschef för avdelningen ekonomi och styrning, Sveriges kommuner och andsting (SKL):
”Statlig revision ger inte högre kvalitet”

Ola Eriksson, kanslichef, Kommunalekonomernas förening och Torbjörn Tagesson, professor i redovisning vid Linköpings universitet samt kanslichef vid Rådet för kommunal redovisning:
”Partierna ser inte problemen med kommunala revisionen”

Slutreplik från Henry Bäck:
”SKL:s argument är nonsens”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.