Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Skolors vinst skapas genom professionalism”

REPLIK. Det finns inga generella underlag som styrker de teser som Mats Arnhög, Anne-Marie Pålsson, Daniel Suhonen och Sten Svensson förmedlar på DN Debatt (19/3), skriver entreprenören Dan Olofsson.

Privata skolor finns i de flesta länder och det bygger på att föräldrarna får betala delar av skolavgiften. Det är således plånboken som avgör om en elev får gå i privat skola. Det unika med Sverige är att också elever med fattiga föräldrar fritt kan välja mellan privata och offentliga skolor och finna det som passar dem bäst. Här är Sverige ett föregångsland.

I vårt gamla system hade individen mycket liten påverkan. Närhetsprincipen gjorde att man fick gå i en skola som följde bostadssegregeringen. Nu kan eleverna själva bryta detta mönster.

Debattörerna skriver att ”alla skolor ska vara bra skolor”. Sedan hävdar de att denna ”princip blir omöjlig att följa om man har aktiebolagsskolor”. Om nu detta är så omöjligt så undrar man varför 4.000 friskolor, där de flesta är aktiebolag, sammantaget levererar en bra undervisning till elever som är nöjda?

De hävdar att friskolor tar in färre elever från socioekonomiskt svaga områden. En ESO-rapport 2016 visar att friskolor oftare etableras i områden där en större andel av elevernas föräldrar har utrikes bakgrund.

De försöker mellan raderna antyda att de sämre Pisa-resultaten beror på friskolorna. En ECEPR rapport 2016 visar att friskolor presterar signifikant bättre än kommunala skolor även när bakgrundsfaktorer hålls konstanta.

De ger sig på det halsbrytande påståendet att aktiebolag står i motsatsställning till demokratin. Marknadsekonomi och individuella friheter har alltid gått hand i hand med demokratin. Statsmonopol har alltid en tendens att inkräkta på individens frihet, de frigör inte positiva entreprenöriella krafter och genom att allt ska vara lika så landar de ofta i fällan att en form ska passa alla.

Daniel Suhonen har i artiklar klargjort att vinster uppstår genom att skära i kostnaderna. Det han då bortser ifrån är att för att driva ett framgångsrikt skolföretag måste man också ha nöjda elever, föräldrar och anställda och för att få detta krävs något helt annat än att sänka kostnaderna. Nyckeln ligger i att driva skolan så bra och så professionellt som möjligt. I annat fall försvinner intäkterna.

Ann-Marie Pålsson har skrivit ett antal artiklar om hur vi företagare styrs av aktiebolagslagen. Själv har jag drivit tjänsteföretag i 30 år och jag kan inte minnas att jag läst aktiebolagslagen. Däremot vet jag att för att långsiktigt driva företag måste man kombinera nöjda kunder med att samtidigt försöka få ett överskott så att verksamheten kan utvecklas. Vinster ger näring till verksamheten medan förluster är tärande.

Att tro att vi får en bättre skola genom att avveckla alla väl fungerande friskolor där elever och lärare trivs är en illusion. Vi ska vara tacksamma för att Allianspartierna har denna insikt och därför finns det inte förutsättningar för någon blocköverskridande överenskommelse om att avveckla friskolorna.

Det finns så mycket att förbättra i vårt samhälle så det finns ingen anledning för politikerna att lägga energin på att avveckla väl fungerande friskolor.

DN Debatt.19 mars 2017

Debattartikel

Mats Arnhög, Anne-Marie Pålsson, Daniel Suhonen och Sten Svensson:
”Nej till aktiebolagsskolor ingen höger-vänsterfråga”

Repliker

Peje Emilsson, grundare och ägare Kunskapsskolan:
”Aktiebolagsskolor naturlig del av svenska modellen”

Dan Olofsson, entreprenör:
”Skolors vinst skapas genom professionalism”

Anna Ekström, Gymnasie- och kunskapslyftsminister (S); Ardalan Shekarabi, Civilminister (S) och Katrin Stjernfeldt Jammeh, Kommunstyrelsen ordförande i Malmö (S):
”Marknadsstyrningens baksidor behöver bred debatt”

Marcus Strömberg, vd Academedia:
”En vemodig längtan efter en annan tid”

Slutreplik från Mats Arnhög, Anne-Marie Pålsson, Daniel Suhonen och Sten Svensson:
”Ideella skolor riskerar att konkurreras ut” 

 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.