Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Skyll inte religiöst motiverat våld på det sekulära samhället”

REPLIK. För att rädda religionen från allt ont projicerar de religiösa ledarna (DN Debatt 9/8) istället allt ont på den sekulära modellen och förlägger skulden för religiöst och ideologiskt motiverat våld där, skriver Carina Hägg, Edward Nordén, Magnus Norell och Johan Westerholm.

Att svara på terrorhot med upprop till kulturkamp vore ödesdigert, menar företrädare för judar, kristna och muslimer i Sverige i sin artikel på DN Debatt. De vill samverka och menar att vi behöver religionsmöten och intelligenta samtal om religion. Artikeln är ett välkommet, om än senkommet, erkännande att det religiösa våld med islamistiska förtecken som dominerat den internationella terrorismen har religiösa förtecken.

Men artikelförfattarna menar i praktiken att det religiöst motiverade våld som Europa nu upplever har en sekulär grundorsak. Att det är det sekulära samhällets ansvar att religion och kulturskillnader resulterat i dödligt våld som nu tar sig in i olika helgedomar som nu senast när två muslimska unga män skar huvudet av en 84 årig katolsk präst i Rouen under en mässa. Att denna bestialiska handling är det sekulära samhällets fel är en analys som med kraft måste ifrågasättas. Dessutom skjuter anklagelsen över skulden från förövare till offer. Den implicita slutsatsen är att om bara samhället anpassar sig till religiösa gruppers krav och dessa får öka sitt inflytande, slipper vi terrorn.

Det blir en snårig tankefigur: för att rädda religionen från allt ont projicerar de religiösa ledarna istället allt ont på den sekulära modellen och förlägger skulden för religiöst och ideologiskt motiverat våld där.

Endast ett samhälle där politik och religion separeras kan behandla alla medborgare lika. Detta var en slutsats som filosofen Ibn Rushd (eller Averoes) drog redan på 1100-talet. Att Ibn Rushd har haft inflytande på den västerländska idéutvecklingen är uppenbart och hans tankar om just separationen mellan politik och religion har legat till grund för politiska strukturer även in i modern tid, bland annat i den amerikanska konstitutionens första tillägg. Det finns i modern tid inget exempel på ett sant demokratiskt samhälle där man inte gjort den uppdelningen.

Att politik och religion hålls åtskilt, är även en av hörnstenarna i det svenska samhällsbygget. Att genom en sekulariserad statsbildning kunna garantera att varje människa möts på samma villkor som alla andra är en grundprincip som inte ska ruckas på. I den svenska kontexten blir det därmed märkligt hur de religiösa samfunden utvecklats mot att bli politiska. Teologiskt är Svenska kyrkan ett evangelisk-lutherskt samfund där andlig och världslig makt hålls isär. Att backa från det, som vår ärkebiskop gör i artikeln, är en tillbakagång för den svenska sekulära demokratin.

I samband med att Sverige reformerades anammade vi inte bara den protestantiska läran utan även den grundidé som Ibn Rushd lanserade på 1100-talet: Att garanten för en likabehandling är att hålla politik och religion åtskilt. Endast en sekulär statsbildning kan se varje människa utan religiösa raster.

DN Debatt.9 augusti 2016

Debattartikel

Företrädare för judar, kristna och muslimer i Sverige:
”Ödesdigert möta terrorhot med upprop till kulturkamp” 

Repliker

Göran Salmonsson:
”Alternativet är en moralisk diskussion utan gudar”

Carina Hägg, Edward Nordén, Magnus Norell och Johan Westerholm:
”Skyll inte religiöst motiverat våld på det sekulära samhället”

Författaren Marcus Birro:
”Allt för vagt om religiös terrorism”

Mathias Osvath, docent i kognitiv zoologi vid Lunds universitet:
”Mord är värre än angrepp på tron”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.