Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/smyg-inte-igenom-civilplikt-ocksa-i-fredstid/

Repliker

”Smyg inte igenom civilplikt också i fredstid”

SLUTREPLIK DN DEBATT 11/1. Dan Eliasson och MSB tycks redan ha dragit slutsatsen att civilplikt behövs. Enligt vår mening är det dock viktigt att nu inte falla för frestelsen att peka på lösningar innan problemen riktigt har formulerats, skriver företrädare för civilpliktsorganisationer.

Det gläder oss att Dan Eliasson och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap delar vår uppfattning att det civila försvaret i första hand ska bemannas med anställda och frivilliga. Det är också bra om personalförsörjningen i det civila försvaret får en ordentlig genomlysning i en offentlig utredning.

Som vi skriver i vår debattartikel är det bara de krigstida behoven som ska beaktas vid ett eventuellt införande av civilplikten. Dan Eliasson tycks dock i sin replik se även kriser i fredstid som motiv för en återinförd civilplikt.

Totalförsvar är verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig (1 § lagen om totalförsvar och höjd beredskap). Om civilpliktiga skulle utbildas för uppgifter utanför denna verksamhet, skulle det innebära en förflyttning av grundstenar i svensk försvarspolitik. En sådan förändring förutsätter öppna politiska samtal och djupare utredningar. Det är inget som bör smygas in genom bisatser i en tjänsteskrivelse.

Dan Eliasson och hans myndighet tycks redan ha dragit slutsatsen att civilplikt behövs. Enligt vår mening är det dock viktigt att nu inte falla för frestelsen att peka på lösningar innan problemen riktigt har formulerats. Behovet av personal måste utredas noggrant, liksom möjligheterna att tillgodose det behovet med anställda och frivilliga, innan det kan slås fast att civilpliktiga ska tas i anspråk och i så fall hur många. En sådan utredning verkar nu vara på gång, vilket vi välkomnar.

Det centrala är att misstagen på 1990-talet inte upprepas. Då pliktades mängder av ungdomar in till utbildningar som – när det kom till kritan – inte svarade mot något verkligt behov. Det resulterade i ett enormt slöseri med våra gemensamma skattemedel, men framför allt med de civilpliktigas tid och pengar.