Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/socialdemokraterna-sviker-sveriges-kvinnor/

Repliker

”Socialdemokraterna sviker Sveriges kvinnor”

SLUTREPLIK DN DEBATT 14/10. När Carina Ohlsson (S) ägnar sig åt pajkastning, fokuserar Moderatkvinnorna i stället på att lösa de problem som kvinnor i Sverige möter i dag, skriver Josefin Malmqvist (M).

Sverige är på många sätt ett föredöme vad gäller jämställdhet, men nu går utvecklingen åt fel håll. Skillnaden i livsvillkor mellan män och kvinnor är fortsatt stor. Kvinnor möter större hinder både när det gäller villkor på arbetsmarknaden och att ta sig hem tryggt på kvällen. För Moderaterna, där såväl möjligheter som skyldigheter ska vara lika och friheten att leva ett självständigt liv är centrala mål, blir det tydligt att ett betydande arbete återstår. Efter fem år med Stefan Löfven (S) som statsminister ser vi hur hans regering konsekvent fört en politik som försämrat jämställdheten i Sverige – såväl på arbetsmarknaden som i vardagen:

1 Socialdemokraterna stänger dörren till arbetsmarknaden. När konjunkturen vänder nedåt behöver kvinnor i utanförskap strukturreformer på arbetsmarknaden. I stället bedriver socialdemokratiska kommunpolitiker en bidragspolitik där kvinnor lämnas hemma i ett kravlöst bidragsberoende. Regeringen Löfven (S) har ägnat merparten av regeringstiden åt att skönmåla verkligheten och att gå fram med extratjänster och andra effektlösa symbolpolitiska insatser.

Utanförskapet som följer av den socialdemokratiska ”glömma och gömma-politiken” drabbar inte bara kvinnor som står utanför samhället och arbetsmarknaden, utan riskerar att gå i arv till deras döttrar och söner.

Moderaterna är det parti som tydligast bedriver kampen för att vända jämställdhetsutvecklingen i Sverige. Vi beklagar att S-kvinnor är mer intresserade av att kritisera andra kvinnors engagemang för jämställdheten än att driva på sitt eget parti att bli mer jämställt.

2 S förhalar insatser mot hedersförtryck. Nära var sjätte niondeklassare i Göteborg, Stockholm och Malmö lever under hedersförtryck och en stor andel har utsatts för våld. Hedersförtrycket handlar bokstavligt talat om liv och död. Om två månader hade vi kunnat ha ny lagstiftning på plats som gör heder till en egen straffskärpningsgrund. Lagstiftningen utreddes under förra mandatperioden och skulle innebära att brott som begås på grund av heder bedöms som mer allvarliga än andra, men i stället skjuter Socialdemokraterna upp lagändringen till år 2022.

Senast i våras förnekade företrädare för Socialdemokraterna i Umeå förekomsten av hedersförtryck. Islamofobi användes som argument för att inte genomföra en kartläggning av hedersförtrycket i kommunen. Det är svårt att undvika tanken att krafter som dessa bidrar till att socialdemokratin står handlingsförlamad och bromsar insatser mot hedersförtryck.

3 Regeringens ointresse för ökade sexualbrott. Unga kvinnors utsatthet för sexualbrott har ökat med 360 procent under den socialdemokratiska regeringen. I stället för att säkerställa att ny lagstiftning kommer på plats har regeringen förblivit passiv.

Moderaterna har tillsammans med en riksdagsmajoritet kört över regeringen och riktat krav om skärpta straff för våldtäkt och för sexuella övergrepp. Regeringen drar dock fötterna efter sig och riksdagens vilja har fortfarande inte blivit verklighet. En riksdagsmajoritet har även krävt att en ny brottsrubricering om grovt sexuellt ofredande införs. När ska S-regeringen vakna och ställa sig på kvinnors sida?

När Socialdemokraterna står förblindande av elitistiska föreställningar om kvotering till bolagsstyrelser och etikettering av utrikespolitik, behöver kvinnor i utanförskap och under rädsla för att utsättas för sexualbrott ett parti som för deras talan. Moderatkvinnornas jämställdhetsbokslut visar att vi tar jämställdhetsfrågorna på allvar och vill trappa upp kampen för alla människors rätt till trygghet och delaktighet. När ska Socialdemokraterna genomföra motsvarande kartläggning?

Sveriges kvinnor förtjänar en verkningsfull politik som fokuserar på de problem som existerar i dag. Moderaterna är det parti som tydligast bedriver kampen för att vända jämställdhetsutvecklingen i Sverige. Vi beklagar att S-kvinnor är mer intresserade av att kritisera andra kvinnors engagemang för jämställdheten än att driva på sitt eget parti att bli mer jämställt. Sveriges kvinnor behöver mer.