”Stamnätet en flaskhals” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Stamnätet en flaskhals”

REPLIK. På DN Debatt 12/7 beskriver fyra forskare hur Sverige snabbt kan få ett helt förnybart elsystem. Rubriken på artikeln är "Satsning på solceller kan göra Sverige helt förnybart 2020”. Visst är det lovvärt med ambitiösa scenarier men den här analysen saknar några mycket viktiga perspektiv, skriver Magnus Olofsson vid Svenska Energiinstitutet.

Skulle kärnkraften snabbavvecklas enligt studiens 2020-scenario och till stor del ersättas av vindkraft i Norrland – vilket vore troligt – skulle knappast stamnätets ledningar från norra till södra Sverige räcka till. Utbyggnaden av elnätet blir då en flaskhals.

Just nu pågår arbetet med att förstärka stamnätet med en ny förbindelse mellan Hallsberg och Hörby som kallas sydvästlänken. Det efter ett inriktningsbeslut av Svenska kraftnäts styrelse redan år 2005. Den norra delen av förbindelsen togs i drift förra året. Det är förmodligen så att det går snabbare att bygga vindkraftparker än att bygga de ledningar i stamnätet som parkerna behöver.

Studien utgår från ett normalår. I år har vindarna varit betydligt svagare än förra året, vilket vindkraftsbolagen noterat genom lägre elproduktion och intäkter. Och som bekant är vattenkraften beroende av nederbörd som också den varierar. Dessutom påverkas elanvändningen av vädret. Inte minst under vintern då sträng kyla prövar elförsörjningen.

Solel har en enorm potential globalt och kostnaderna sjunker snabbt. Men det är svårt att förstå att solceller ska vara så viktiga för Sverige till 2020. I rapporten väntas de ändå bara stå för 4 terrawattimmar år 2020 vilket vore några få procent av elanvändningen. Lägg därtill att solceller ger ett försumbart tillskott av el under årets mörkaste dagar. En intressant utveckling av studien vore att analysera hur elbehovet kan täckas även vid sträng vinterkyla i kombination med lite nederbörd – torrår – och svaga vindar. Lösningar finns förstås men kostar.

Våra nordiska vattenmagasin är en fantastisk resurs med ungefär 100 terrawattimmar lagrad lägesenergi en normal höst. Det mesta finns i Norge. Men för att utnyttja magasinen väl måste elnäten räcka till. Och Norge prioriterar fler ledningar till Storbritannien och kontinenten än förstärkningar till Sverige. Så konkurrensen är hård om vattenkraftmagasinen som grönt batteri.

Jag har hört energiminister Ibrahim Baylan säga att man inte vinner val på energifrågan. Däremot kan partier förlora val på samma fråga. Jag antar att han då menar i ett läge när energiförsörjningen visat sig otillräcklig. Därför behövs av politiska skäl marginaler som är större än vad som vore rationellt ur ett strikt ekonomiskt perspektiv. Det är helt klart intressant att studera möjligheter i energiomställningen men då behövs analyser som tar med alla väsentliga aspekter.

DN Debatt.12 juli 2016

Debattartikeln
Fyra forskare och experter inom förnybar energi:
”Satsning på solceller kan göra Sverige helt förnybart 2020” 

Repliker
Fyra forskare och experter inom förnybar energi:
”Starkt folkligt stöd för förnybart elsystem”
Magnus Olofsson, Svenska Energiinstitutet:
”Stamnätet en flaskhals”
Lars Wiegert, en av grundarna till Miljövänner för kärnkraft:
”Sol- och vindlobbyn struntar i naturlagar” 
Sivert Göthlin, tidigare ansvarig för driften av Vattenfalls elproduktion:
”Solceller ett uruselt alternativ i Sverige”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.