Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Stora hyresskillnader redan i dag”

REPLIK. Hyresgästföreningen Region Stockholm gör i en artikel (DN Debatt 20/2) ett utspel om hyresfrågor tillsammans med de kommunala bostadsbolagen i Stockholms kommun. Utspelet innehåller felaktiga uppgifter, men det allvarligaste är att de viktigaste hyresfrågorna saknas, skriver företrädare för Hyresgästernas boendetrygghet.

I utspelet påstås hyrorna vara satta efter produktionskostnaderna då husen byggdes, vilket anses vara ett problem. Påståendet är dock helt fel. Fakta är att hyrorna för det stora bestånd som byggdes mellan 1950 och 1980 är mycket jämna, men med stor skillnad mellan innerstad och ytterstad. Det som byggdes före 1950 och efter 1980 är dyrare. Särskilt dyrt är det som byggts det senaste decenniet.

Vidare påstås att det finns stöd för att innerstadshyror ska vara högre än ytterstadshyror. Men dagens hyresskillnader mellan innerstad och ytterstad är långt större än hyresgästernas värderingar. Hyresskillnaderna är till och med högre än skillnaderna i boendekostnader i bostadsrätt.

Men det allvarligaste med med utspelet är att de viktigaste hyresfrågorna saknas:

  1. Hyrorna vid upprustning retar hyresgästerna och leder till tvångsförflyttning och hård sortering av vilka som kan flytta in. Standardhöjningarna vid upprustning är mycket små.
  2. Hyrorna i nyproduktionen är så höga att endast en liten andel av invånarna i Stockholm kan flytta in. Det är inte byggkostnaderna som leder till de höga hyrorna utan kalkylmetoder där bolagen kräver 5-6 procent i ränta istället för den ränta på mindre än 1,4 procent som staden betalar för sina lån.
  3. Den snabba hyresutveckling i de vanliga husen i Stockholms kommun oroar. Hyrorna i de husen har under 2000-talet ökat dubbelt så snabbt som konsumentprisindex. Genomsnittshyran ligger idag på nästan 35 procent av hyresgästernas medianinkomst före skatt.
  4. De kommunala bolagen i Stockholm driver en högvinstlinje, ett krav från Stadshuset. Detta har inte ändrats efter valet 2014 utan har fortsatt oförtrutet.

Här finns de stora problemen med hyrorna i Stockholm. Bostadsbristen har dessvärre möjliggjort denna inriktning för Stockholms kommunala bostadsbolag.

Men för stockholmarna är en helt annan bostadspolitik i staden nödvändig. En bostadspolitik där fokus är trygghet, inflytande och ett bra boende också för hushåll med måttliga inkomster. Kanske måste vi helt lämna de kommunala bolagen som bostadsförvaltare och gå över till kooperativ hyresrätt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.