Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Straffet är en upprättelse för brottsoffren”

REPLIK DN DEBATT 30/1.  Samhället kan inte kräva fler poliser, fler ingripande och att polisens insatser ska stoppa de kriminella samtidigt som vi har ett system i dag där kriminella släpps ut omgående, där ärenden avskrivs snabbt och i de fall där det går till domstol att de inte döms tillräckligt hårt för sina grova brott, skriver Roger Haddad (L).

Sex professorer vid kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet avfärdar de politiska förslagen om hårdare straff för att minska brottsligheten. Det finns flera aspekter i artikeln som över huvud taget inte berörs när man drar alla partier och politiska förslag över en kam. 

För Liberalernas del har vårt fokus i rättspolitiken de senaste fyra åren varit på att återupprätta en fungerande polisverksamhet. i stället har vi sämre polisiär förmåga och minst tusen färre poliser i landet. Vi har särskilt kritiserat regeringen för att en effekt av detta är att det viktiga brottsförebyggande arbetet generellt, men inte minst i de mest utsatta områdena, inte prioriteras på allvar i regeringens budget och därmed är det inte något Polisen klarar av att uppfylla.

Debattörerna skriver att mer verksamhet som bidrar till ökad upptäcktsrisk och polisens förmåga att klara upp brott ska prioriteras. Liberalerna instämmer, varför vi tidigt budgeterade i vårt alternativ för att kraftigt utöka antalet poliser, stoppa polisavhoppen samt locka tillbaka de hundratals poliser som årligen slutat. Vi lägger också i vårt förslag mer resurser till såväl fler poliser som fler utredare just för att kunna klara upp fler brott och förstärka polisens utredningsverksamhet som dessvärre utvecklats negativt de senaste åren.

Varför ska en 17-åring eller en 19-åring, endast på grund av sin ålder, inte sitta av de straff som de tilldöms om de begått ett mord eller en grov misshandel?

Det professorerna missar är att fler poliser, fler ingripanden och fler personer som upptäcks och döms också innebär att de som begår mycket allvarliga brott också lagförs. Ytterst handlar straffet att avskräcka från fler brott men inte minst att genom straffet ge alla brottsoffer och deras anhöriga upprättelse. Denna centrala princip missar kritikerna helt i sitt inlägg. Från Liberalernas sida har vi pekat på ett antal områden där straffskalan varit alldeles för låg, det gäller innehav av handgranater, det gäller vissa sexualbrott som grov kvinnofridskränkning men det gäller även brott med hatbrotts- eller hedersmotiv. 

En annan del av vår kriminalpolitik har varit att inte endast efterfråga högre straff utan att de som döms till ett straff faktiskt får avtjäna hela straffet. Därför anser vi att den automatiska villkorliga frigivningen efter tre fjärdedelar ska slopas. Det gäller även vårt förslag att slopa straffrabatten för unga lagöverträdare som är under 21 år. Varför ska en 17-åring eller en 19-åring, endast på grund av sin ålder, inte sitta av de straff som de tilldöms om de begått ett mord eller en grov misshandel? Tiden i kriminalvården är en lika viktig del att belysa och Liberalerna har presenterat ett antal förslag om reformer.

Avslutningsvis, till skillnad från forskarnas analys och slutsatser har Liberalerna tagit till sig de erfarenheter och berättelser vi fått till oss från Polisen de senaste fyra åren. Bilden är densamma i hela landet. Samhället kan inte kräva fler poliser, fler ingripande och att polisens insatser ska stoppa de kriminella, samtidigt som vi har ett system i dag där kriminella släpps ut omgående, där ärenden avskrivs snabbt – och i de fall där det går till domstol att de inte döms tillräckligt hårt för sina grova brott. Till detta ges olika rabatter som gör att de snabbt är ute igen och begår nya brott. Detta systemfel måste rättas till omgående.

 

DN Debatt.30 januari 2018

Debattartiklar

Felipe Estrada, Janne Flyghed, Anders Nilsson, Tove Pettersson, Jerzy Sarnecki och Henrik Tham, professorer vid kriminologiska institutionen, Stockholms universitet:
”Svagt stöd i forskningen för att hårdare straff minskar brotten”

Repliker

Tomas Tobé (M), rättspolitisk talesperson:
”Straffet måste spegla brottets allvar”

Roger Haddad (L), rättspolitisk talesperson:
”Straffet är en upprättelse för brottsoffren”

Bo Wennström, professor i rättsvetenskap vid Uppsala universitet:
”För vissa är fängelset faktiskt en räddning”

Fredrik Kärrholm, kriminolog, polis och författare till Polishandboken:
”Kriminologin är politiserad och vänsterorienterad”

Slutreplik från sex kriminologiprofessorer:
”Politiker mer intresserade av straff än av minskad brottslighet”

Läs fler artiklar på DN Debatt. 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.