Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Svenska kyrkan osynliggör assyrierna”

REPLIK. Ärkebiskop Antje Jackelén argumenterar för ett Irak med religiös, etnisk och kulturell mångfald samtidigt som hon oroar sig för den dramatiska minskningen av antalet kristna i landet (DN Debatt 5/3). Jackelén sätter fingret på något väldigt viktigt, men där slutar också vår samsyn. För tråkigt nog berättar inte Jackelén om den kurdiska regionala regeringens förtryck, inte bara mot minoriteter som sunnitiska araber och assyrier utan också mot oliktänkande kurder, skriver Kara Hermez, styrelseledamot i Assyriska riksförbundet.

I stället målar Jackelén upp en bild av kurdiska regionala regeringens (KRG) som de kristnas försvarare, en bild som saknar förankring i verkligheten.

Ärkebiskopen skriver att “risken finns att många i den kristna minoriteten i Irak ger upp, säljer allt de har kvar och lämnar landet.” Men hon skriver inte att en viktig orsak till varför kristna flyr den kurdiska regionen är KRG:s systematiska konfiskering av de kristnas byar och jordbruksmark, något som människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) rapporterat om.

Ett exempel på detta är Nahla-området som fått, och får, sin mark konfiskerad av en kurdisk klan vid namn Zebari, där förövarna är kusiner till president Masoud Barzani. När Nahla-borna den 13 april förra året arrangerade en demonstration mot landkonfiskeringarna blockerades deras väg av kurdiska säkerhetsstyrkor. HRW rapporterade att tusentals demonstranter förhindrades att delta i demonstrationen.

Det KRG som Jackelén okritiskt hyllar har enligt Human Rights Watch begått krigsbrott och etniska rensningar i områden där det bott sunniaraber. HRW beskriver även KRG:s övergrepp på sunniter som ledde till att IS fick ett så starkt stöd från många sunniaraber. KRG:s plan att ta över deras byar och städer gjorde att de vände sig till IS eftersom inte heller centralregeringen i Bagdad stod upp för dem.

Åker man till Irak och träffar kristna assyrier och andra minoriteter, blir det tydligt hur KRG försöker underkuva och fördriva minoriteterna i syfte att skapa en auktoritär kurdisk stat. KRG:s löften om ett mångetniskt land har därför ingen verklighetsgrund.

Genom hela artikeln undviker ärkebiskopen också att benämna den kristna ursprungsbefolkningen efter sin etniska tillhörighet. Under folkräkningarna 1977, 1987 och 1997 tvingades assyrierna att välja mellan att vara araber eller kurder. De som insisterade på att identifiera sig som assyrier ströks eller blev godtyckligt registrerad som araber eller kurder, vilket också framgår i rapporten ”The Protection Needs of Minorities from Syria and Iraq” som Jackelén själv citerar i sin artikel. Som kristen finns ingen koppling till områdena eller historien. Men som assyrier finns en koppling, en 6000-årig historia, till Nineveslätten med de omgivande bergen, en koppling KRG nu gör allt för att förneka.

Assyriernas mångtusenåriga närvaro har under lång tid hotats av både arabisering och nu senast, kurdifiering, en process som fortfarande pågår men nu i mer subtila former. Dessutom har IS nyligen begått ett kulturellt folkmord på folkgruppen genom förstörelsen av de mångtusenåriga kulturskatterna, Ninivemuren och staden Nimrod. Men det är allmänt känt att Svenska kyrkan vägrar benämna IS:s brutala handlingar som ett folkmord.

Det är tråkigt att Svenska kyrkan blundar för sanningen och öppet bidrar till osynliggörande och avidentifiering av den assyriska ursprungsbefolkningen genom att endast kalla dem kristna. Det är också beklagligt att ärkebiskopen så godtroget tagit till sig den kurdiska propagandan och därför inte ser KRG:s övergrepp på minoriteter.

DN Debatt.5 mars 2017

Debattartikel

Antje Jackelén, ärkebiskop Svenska kyrkan:
”De kristna minoriteternas existens i Irak måste säkras”

Repliker

Kara Hermez, styrelseledamot i Assyriska riksförbundet:
”Svenska kyrkan osynliggör assyrierna”

 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.