Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/sverige-ar-en-uppskattad-partner-i-internationella-sammanhang/

Repliker

”Sverige är en uppskattad partner i internationella sammanhang”

SLUTREPLIK DN DEBATT 28/6. När moderaterna försöker sprida bilden av att svensk försvars- och säkerhetspolitik undergrävs av regeringen så är det helt felaktigt, skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Mellan åren 2015 till 2020 tillförs Försvarsmakten 35 miljarder kronor. Sveriges försvarspolitiska samarbeten har sedan 2014 utvecklats och fördjupats ordentligt. Den negativa trend som präglade försvaret av Sverige bröts i samband med regeringsskiftet i oktober 2014. Steg för steg bygger vi i Sverige nu upp ett nationellt försvar och det har skett med bred majoritet i Sveriges riksdag.

Regeringens ambition är att nå bred majoritet i riksdagen också för nästa försvarspolitiska inriktningsproposition. Men innan man sätter ned foten om ekonomin krävs ordentliga konsekvensanalyser av Försvarsberedningens förslag till satsningar. Det är rimligt att Försvarsmakten med flera får lämna synpunkter på konsekvenserna på ekonomi, organisation, tidsramar och på genomförandet så att det finns ordentligt beslutsunderlag och det vet egentligen alla debattörer som nu kräver omedelbara preciseringar av penningbelopp. Det skarpa läget kommer när propositionen ska läggas till riksdagen.

Regeringens och Försvarsmaktens relationer till våra samarbetspartners är i dag mycket goda. Omfattande verksamhet genomförs gemensamt och diskussionsklimatet är mycket öppet. När moderaterna försöker sprida bilden av att svensk försvars- och säkerhetspolitik undergrävs av regeringen så är det helt felaktigt. Våra samarbetspartners har en klar bild av de satsningar och fördjupade samarbeten som skett sedan 2014. Sverige är i dag en uppskattad och trovärdig partner som levererar i internationella sammanhang. Våra samarbeten är mer omfattande och strategiska än vad som var fallet när högeralliansen regerade.

Det är även felaktigt när moderaterna beskriver att det var den så kallade M–KD-budgeten som ”räddade” övningsverksamheten. Från regeringens sida signalerade vi tidigt både offentligt och till Försvarsmakten att ekonomiska medel skulle tillföras övningsverksamheten. Moderaterna försöker måla upp en hotbild som aldrig fanns. Självfallet sker det i syfte att själv kunna ta billiga poäng. Övningsverksamheten både nationellt och internationellt är en grundbult i ambitionen att öka den militära förmågan.