Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Sverige klarar sig utan kärnkraft”

REPLIK. Energiminister Ibrahim Baylan och miljöpartiets Lise Nordin skriver på DN Debatt (27/3) att regeringen är villig att ansluta sig till den borgerliga alliansens energiöverenskommelse från 2009. En viktig del i den är att kärnkraften ska klara sig utan direkt eller indirekt statligt stöd, skriver företrädare för IVL Svenska miljöinstitutet.

IVL har analyserat effekterna av en sådan politik. Resultatet visar att utan särskilt stöd försvinner kärnkraften från Sverige någon gång mellan 2040 och 2050. Detta drivs av ekonomiska faktorer. Kärnkraft har helt enkelt svårt att hävda sig ekonomiskt jämfört med andra alternativ. På sikt innebär sannolikt Baylans och Nordins förslag att ansluta sig till Alliansens överenskommelse kärnkraftens död i Sverige.

Sverige klarar sig utan kärnkraft, och på sikt pekar allt på att ett system byggt på förnybara källor är billigare för samhället än ett med ny kärnkraft. Detta förutsätter dock investeringar i starkare elnät och fler förbindelser till omvärlden. Lika kritiskt är att få till stånd de lösningar som kan ge ökad flexibilitet i hela energisystemet och att vi inte slösar med den el som faktiskt produceras.

Det är möjligt att kärnkraften avvecklas fortare av de aktörer som äger den – till exempel på 20 år som Baylan och Nordin vill. Sannolikt skulle det innebära, åtminstone på kort sikt, ökade koldioxidutsläpp i andra länder eftersom Sverige inte kan exportera el i samma omfattning. Andra investeringar måste öka snabbare och elmarknaden behöver ses över. Det är viktigt att analysera ett sådant spår, parallellt med andra scenarier, då strategiska beslut ska fattas av staten och dess aktörer.

Framtidens elpriser kommer generellt vara högre och variera mer än i dag. Det gör det mer lönsamt att spara och ändra när i tiden man använder sin el. Detta gäller oavsett när kärnkraften avvecklas. Samtidigt har svensk industri länge haft en konkurrensfördel av relativt låga och stabila elpriser. Denna fråga måste diskuteras och prövas öppet och ärligt.

Därför är det bekymmersamt att Energikommissionen tycks falla tillbaka i det fokus på eltillförsel som även Alliansens överenskommelse led av. Tillförsel, användning och vilka nyttigheter energi ger Sverige måste hanteras tillsammans. Det behövs bättre analyser av hur svensk industri kan fortsätta blomstra samtidigt som elsystemet ställs om.

Det är centralt att regeringen och Energikommissionen redovisar konsekvenserna av sina förslag, och att rätt åtgärder sätts in i alla delar av energisystemet. Vi ser därför fram emot det analysarbete som Energikommissionen utlovat innan dess förslag läggs fram.

DN Debatt. 27 mars 2016

Debattartikel

Ibrahim Baylan (S), energiminister & Lise Nordin (MP), energipolitisk talesperson:
”Sverige ska ha ett 100 procent förnybart elsystem om 20 år”

Repliker

Carl-Michael Raihle, ordförande & Anna Holmberg, energidirektör SKGS:
”Att stänga kraftverk i förtid slår mot basindustrin”

Carl Berglöf, ordförande för Sveriges kärntekniska sällskap:
”Regeringen uppvisar oroväckande kunskapsbrister”

Maria Sunér Fleming, ansvarig för energi- och klimatfrågor på Svenskt näringsliv:
”Regeringens argumentation är vilseledande”

Markus Wråke, chef Energisystem och Mathias Gustavsson, forskare, IVL Svenska miljöinstitutet:
”Sverige klarar sig utan kärnkraft”


Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.