Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Sverige måste göra sig redo för medlemskap”

Sverige måste göra sig redo för att kunna ansöka om ett medlemskap under nästa mandatperiod och för detta behövs en konkret färdplan, skriver Moderaterna.

Linus Hagström och Tom Lundborg vill inte att Sverige går med i Nato. Det är positivt att ett svenskt Nato-medlemskap diskuteras, för det är just en debatt där olika argument bryts mot varandra som vi Moderater efterlyst. Endast så kan svenska folket ta ställning om Nato-medlemskap. Men vi delar inte Hagström och Lundborgs relativistiska syn på Rysslands aggression mot Ukraina, när de menar att Sverige och andra länder ska ha förståelse för det ryska agerandet och anpassa sitt agerande därefter. Vi är av rakt motsatt uppfattning. Självständighet betyder just rätten att bestämma själv.

Det är Moderaternas övertygelse att mer, inte mindre, samarbete är nödvändigt för att öka Sveriges säkerhet och Nato är det enda försvarssamarbete som på lång sikt stärker vår säkerhet och försvarsförmåga. Därför måste Sverige göra sig redo för att kunna ansöka om ett medlemskap under nästa mandatperiod och för detta behövs en konkret färdplan.

Den säkerhetspolitiska utvecklingen i vår omvärld oroar. Söder om Medelhavet faller stater samman vilket skapar geopolitiska utmaningar och svåra humanitära katastrofer. I deras ruiner växer sig terroristorganisationer starka och hotar inte bara samhällsstrukturer utan också demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter.

I våras inföll årsdagen av den olagliga ryska annekteringen av Krim. I Ryssland firades dagen bland annat med en stor konsert mitt i Moskva. Några dagar dessförinnan gjorde Rysslands president Putin det klart att det var rysk militär som stod bakom anfallet mot Krim och övergav därmed den tidigare officiella versionen om att Ryssland enbart stöttat separatisternas kamp.

Samtidigt som den militära aktiviteten i vårt närområde ökat har den ryska retoriken skruvats upp. Den ryska ambassaden i Stockholm menade nyligen i sociala medier att Sveriges försök att få med Ukraina i EU:s Östliga partnerskap bland annat ligger bakom kriget i Ukraina. I Danmark hotade den ryske ambassadören Danmark med kärnvapenangrepp. Anledningen sades vara danska planer att ingå i Natos missilförsvar.

Det är upp till Ukraina och andra länder att själva avgöra hur man utformar sina samarbeten och vilka organisationer man söker medlemskap i. Länder bestämmer själva vilka försvarssystem man vill använda sig av och vilka försvarsallianser man vill tillhöra. Det är Ryssland som agerat hotfullt, inte de nordiska länderna.

Det säkerhetspolitiska läget gör att Sverige behöver stärka sin försvarsförmåga och fördjupa sina försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten. Skillnaden mellan å ena sidan Sverige och å andra Norge och Danmark, är att Sverige står ensamt. Därför bör Sverige ansöka om Natomedlemskap. Med ett medlemskap skulle vår försvarsförmåga stärkas genom att solidariskt dela säkerhetsgarantier med 28 andra länder. Sveriges säkerhet stärks inte genom att låta Ryssland diktera villkoren för svensk försvars- och säkerhetspolitik.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.