Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 00:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/sverige-maste-satsa-pa-koldioxidlagring/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Sverige måste satsa på koldioxidlagring”

REPLIK. Artikeln från fem forskare vid Linköpings universitet skapar tvekan och tvivel kring BECCS-tekniken och negativa utsläpp. De har rätt i att Sverige snabbast möjligt skall bli fossilfritt och att klimatarbetet inte skall vara beroende av framtida handlingskraft. Tyvärr blandar de ihop BECCS-tekniken med farliga geoengineering-metoder. Och worst case-scenarier med faktiska svenska förhållanden, skriver Henrik Karlsson, vd Biorecro.

De fem forskarnas inlägg riskerar att försena arbetet med denna viktiga klimatåtgärd, till dess att det är för sent att rädda klimatet.

När det gäller BECCS-tekniken (koldioxidlagring från biomassa) kan det konstateras att

1. Den är demonstrerad i en storskalig industriell anläggning i Illinois, USA. Anläggningen lagrar sedan 2014 en miljon ton koldioxid per år, vilket är i samma storleksordning som utsläppen från de största svenska industrierna.

2. Avskiljning, transport och lagring av koldioxid är demonstrerat sedan lång tid tillbaka, bland annat i Sleipnerprojektet i norska delen av Nordsjön som varit i drift sedan 1996.

3. Inga nya landarealer behövs för storskalig BECCS i Sverige, eftersom mer än hälften av Sveriges yta täcks av skog. Samtidigt som skogarna växer i snabbare takt än de avverkas, används de redan i dag för virke, pappersmassa och energi. I massabruk och kraftvärmeverk avges koldioxid som kan utnyttjas för BECCS och därmed ge negativa utsläpp. År 2030 förväntas de 60-talet största biogena punktkällorna i Sverige släppa ut 35 miljoner ton koldioxid, varav 30 miljoner ton kan fångas in och lagras. Det motsvarar 150 procent av utsläppen från hela transportsektorn.

4. FN:s klimatpanel IPCC har påvisat att tekniken är avgörande för att världen skall kunna möta 2-gradersmålet. Detta gäller i ännu större utsträckning för 1,5-gradersmålet. Det vore därför oansvarigt av Sverige att inte leda utvecklingen av tekniken.

5. Flera studier visar att kostnaden för BECCS i Sverige är 700 - 900 kronor per ton lagrad koldioxid, vilket är lägre än dagens koldioxidskatt. För att nå samhällsekonomisk effektivitet i klimatarbetet är det viktigt att inkludera såväl BECCS som CCS för stål- och cementindustrier. Utmaningen är att skapa ekonomiska styrmedel som dels ger snabb utrullning av tekniken och dels ökar industriernas internationella konkurrenskraft.

Sverige ligger långt efter andra västländer i arbetet med BECCS och demonstration av koldioxidlagring. Men vi kan hämta ikapp och till och med bli ledande i detta arbete eftersom vi har goda förutsättningar och bred politisk enighet i det långsiktiga klimatarbetet.

Det är angeläget att vi ökar mängden energi och material som kommer från skogen, samtidigt som svenska industrier får incitament att investera i BECCS-tekniken. Arbetet måste inledas nu och med övertygelse. Då kan BECCS-tekniken bli en framtida svensk exportnäring och Sverige bli första landet i världen som på nettobasis tar bort koldioxid ur atmosfären och vänder klimatutvecklingen.

DN Debatt.20 mars 2016

Debattartikel

Fem klimatforskare vid Linköpings universitet:
”Sverige bör ha en nollvision för växthusgasutsläpp”

Repliker

Filip Johnsson, professor i Uthålliga energisystem vid Chalmers tekniska högskola:
”Negativa utsläpp nödvändiga och realistiska”

Henrik Karlsson, vd Biorecro:
”Sverige måste satsa på koldioxidlagring”

Slutreplik från Linköpingsforskarna:
”Stor osäkerhet om koldioxidlagring” 

Relaterade nyhetsartiklar

DN:s samlade rapportering om klimatavtalet och toppmötet i Paris.

 

Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.