Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Tomas Tobé och Beatrice Ask har fel”

Ökningen av EU-migranter i Sverige beror i första hand på att fattigdomen i hemländerna är utbredd och att vissa grupper blivit fattigare de senaste åren, skriver Rickard Klerfors i svar till Tomas Tobé och Beatrice Ask (M).

Tomas Tobé (M) och Beatrice Ask (M) vill kriminalisera organiserandet av tiggeriet i Sverige. Hur ska man definiera begreppet organisera? Personligen har jag haft kontakt med hundratals migranter från Rumänien. De flesta är organiserade såtillvida att de reser tillsammans och delar på kostnader för resan med mera. Någon har rest först och tar sedan med sig grannar, vänner och släktingar. De sover på samma plats och hjälper varandra på olika sätt. Ska den typen av organisering kriminaliseras?

En del migranter lånar pengar till resan i hemlandet. En del av dessa får betala skyhöga räntor. Det är en form av utnyttjande men ocker är kriminaliserat i Rumänien. Det finns några fall av människohandel i samband med tiggeri som behandlats i det svenska rättsväsendet. Den typen av organisering är redan kriminaliserad i Sverige.

Ett problem är att offren för såväl ockrare som människohandlare oftast inte vågar föra sin talan i rättsväsendet. Romerna har på grund av århundraden av förtryck från samhällets sida mycket låg tilltro till myndigheter.

Tobé och Ask hävdar att migranterna reser till Sverige i syfte att tigga. Det stämmer inte. Majoriteten vill arbeta och en del av dem som i dag tigger i Sverige har tidigare varit i Sydeuropa och säsongsarbetat. När den ekonomiska krisen slog till gick den typen av arbeten till ländernas egen befolkning.

Att omfattningen och utbredningen av tiggeriet skulle tyda på att verksamheten är organiserad och strukturerad ifrågasätter jag starkt. Ökningen beror i första hand på att fattigdomen i hemländerna är utbredd och att vissa grupper blivit fattigare de senaste åren. Dessutom har andra europeiska länder blivit mer restriktiva och en del har också förbjudit tiggeriet.

Det är inte önskvärt att vi får permanenta kåkstäder i Sverige men om man avhyser migranterna och inte har någon lösning för dem bygger de snart upp sina improviserade bostäder någon annanstans. Erbjud en taket-över-huvudet garanti under en begränsad tid. Se till att de som får ett tillfälligt boende får ordentlig rådgivning. De flesta vill inte vara här men man ser inte något annat alternativ för sin och familjens försörjning. Samarbeta med det civila samhället och sätt in breda, integrerade insatser på migranternas hemorter.

Sätt press på EU! Man satsar miljarder på fattigdomsbekämpning och inkludering av den romska minoriteten. Resultaten av dessa insatser är magra eftersom man inte anpassat regelverket till de förhållanden som råder. Man försöker lösa en u-landsproblematik med i-landsmetoder. Se till att en person inom den centrala administrationen inom EU får huvudansvaret för dessa insatser.

Ska vi ha permanenta kåkstäder i Sverige? Ska vi ha tusentals som bor på soptippar i Rumänien? Ska byråkrati och ineffektivitet få hindra oss från att utrota fattigdomen i Europa?

Nej! Sverige kan bättre, Rumänien kan bättre, Europeiska unionen kan bättre!

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.