Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Tråkigt att företag som vårt utmålas som något negativt”

REPLIK DN DEBATT 17/5. Det är tråkigt att det företag vi byggt som ett verktyg för nödvändig samhällsförändring utmålas av Vänsterpartiet som något negativt. Vi är människor av kött och blod som brinner för en bättre vård, skriver företrädare för vårdappsföretaget Kry.

När Kry grundades var det just utifrån frustrationen över svårigheten att komma i kontakt med vården. Ambitionen var att skapa en tjänst där alla som behöver det skulle kunna få snabb tillgång till högkvalitativ vård, oavsett var en bor, vilken livssituation en befinner sig i eller vilket språk en talar.

Vi delar Sjöstedts och Rågsjös syn kring att vården måste bli mer jämlik. Tillgången på vård ska inte handla om kontakter eller om man har en läkare i familjen.

Mycket har hänt de senaste åren. Möjligheten att få vård via video i mobilen är nu ett naturligt alternativ för väldigt många i Sverige. För första gången någonsin kan alla i Sverige få ett läkarbesök inom 15 minuter genom att ladda ner en app i sin mobil. På Kry har vi redan genomfört över 350.000 patientmöten och står i dag för cirka två procent av alla läkarbesök i primärvården. I och med att vi samlar läkare från hela landet kan vi i dag erbjuda vård på 27 olika språk så att patienter på ett bekvämt sätt kan träffa läkare utan tolk, något som vore helt omöjligt på enskilda vårdcentraler.

Den utvärdering som nu gjorts av Socialstyrelsen visade tyvärr att i stort sett hela summan gått till handlingsplaner i stället för faktisk vård.

Nu finns även möjligheten att via video i mobilen direkt träffa psykolog och få KBT-behandling. Här finns ett skriande samhällsbehov där vården inte levt upp till sitt ansvar vilket tydligt märks genom att nära 50 procent av alla sjukskrivningar orsakas av psykisk ohälsa. Därför var det positivt att V och regeringen tillsatte 1,5 miljarder för en satsning på området. Den utvärdering som nu gjorts av Socialstyrelsen visade tyvärr att i stort sett hela summan gått till handlingsplaner i stället för faktisk vård. Som en jämförelse hade denna summa räckt till 3,75 miljoner psykologbesök på Kry.

Den förändring av primärvården som digitaliseringen möjliggjort är en förändring underifrån. Det är patienterna som genom handling visar att vården måste förändras och utvecklas. Det vi ser är början på ett paradigmskifte där makt förskjuts från ett ogenomträngligt vårdsystem till patienterna.

Många av de ambitioner som Sjöstedt och Rågsjö ger uttryck för i sin artikel är därför mycket lika våra egna dagliga diskussioner på Kry. Hälsokontroller, utökade öppettider och inte minst ökad tillgång till digital vård är alla vällovliga förslag.

Därför är det tråkigt att det företag vi byggt som ett verktyg för nödvändig samhällsförändring utmålas av Vänsterpartiet som något negativt. Vi som driver och arbetar på Kry är människor av kött och blod som brinner för en bättre vård. Vi har nått en bit på vägen men vi är absolut inte nöjda. Det finns många i samhället som ännu inte nåtts av möjligheten att få vård digitalt. Potentialen för att digitala vårdtjänster ska bidra till en jämlik tillgång till vård är oerhört stor. Låt oss därför kasta skygglapparna och oavsett organisationsform arbeta för våra gemensamma mål.

DN Debatt.17 maj 2018

Debattartikel

Jonas Sjöstedt (V), partiledare och Karin Rågsjö (V), vårdpolitisk tales­person:
”Ökad ojämlikhet när digital vård växer med privata appar”

Repliker

Bengt Eliasson (L), riksdagsledamot, Hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson och Mathias Sundin (L), riksdagsledamot, skattepolitisk talesperson:
”Privata företag behövs för att utveckla digital vård”

Johannes Schildt, vd och grundare Kry; Livia Holm, Sverigechef Kry och Joakim Röstlund, medicinskt ansvarig läkare, Kry:
”Tråkigt att företag som vårt utmålas som något negativt”

Mikael Hoffmann, läkare och chef för stiftelsen NEPI – nätverk för läkemedelsepidemiologi och Håkan Nordgren, skärgårdsläkare och chef för vårdcentral i Stockholms skärgård:
”Hur ska vård efter behov vägas mot tillgänglighet?”

Slutreplik från Jonas Sjöstedt (V) och Karin Rågsjö (V):
”De digitala appjättarna dränerar vården på resurser”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.