Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Transpersoners hälsa kan inte vänta längre”

REPLIK. Regeringen tar viktiga steg i rätt riktning men ger tyvärr inga nya besked, skriver Frida Sandegård, förbundsordförande RFSL.

Inför Stockholm Pride skriver regeringen på DN Debatt (25/7) att de satsar på transpersoners hälsa och livsvillkor. Det är glädjande och välkommet eftersom transpersoner i hög grad vittnar om otillgänglig vård, brist i bemötande och att de undviker att gå ut ensamma på grund av rädsla för utsatthet. Att diskrimineringslagen förstärks, att aktiva åtgärder även ska gälla transpersoner och att transpersoner ska omfattas av hetslagstiftningen är viktiga steg i rätt riktning, men tyvärr inga nya besked.

Kunskapen är i dag redan stor kring transpersoners ohälsa och vi vet att väntetider för könsbekräftande vård är alldeles för långa. En studie som Folkhälsomyndigheten genomförde för ett år sedan visar att transpersoner i betydligt högre grad de senaste tolv månaderna funderat på självmord. Siffran bland de unga transpersonerna var alarmerande hög, jämfört med befolkningen i övrigt. Ska vi i väntan på en omfattande utredning fortsätta se att utvecklingen går åt fel håll? Väntetiderna till transutredningsteamen är alldeles för långa och mer resurser behövs.

I våras meddelade regeringen att Sverige, som första land i världen, tillsätter en lag som ska ersätta de transpersoner som fram till 2013 tvångssteriliserats vid könskorrigering. Flera av dem som tvångssteriliserats är äldre och att det dröjer ända till 2018 för regeringen att presentera en proposition riskerar att göra att alla inte hinner få upprättelse. Liknande skadeståndsprocesser har betalats ut snabbare och vi önskar en betydligt snabbare process.

Vi är också många som väntar på besked från regeringen om en proposition angående den könstillhörighetslag som föreslagits i en utredning i början av 2015. Norge har till stora delar inspirerats av den svenska utredningen och i början av sommaren trädde deras nya regler i kraft, som sänker ålderskravet och tar bort krav på medicinska ingrepp vid ändring av juridisk könstillhörighet. Varför dröjer det då för regeringen att ge besked om detta i Sverige? Frågan blir särskilt relevant eftersom vi vet att utvecklingen rörande transpersoners hälsa och livsvillkor går åt fel håll.

DN Debatt. 25 juli 2016

Debattartikeln
Alice Bah Kuhnke (MP), Morgan Johansson (S) och Gabriel Wikström (S):
”Nu stärker vi rättigheterna för Sveriges transpersoner” 

Repliker
Alice Bah Kuhnke (MP):
”Regeringen genomför reform efter reform” 
Frida Sandegård, förbundsordförande RFSL:
”Transpersoners hälsa kan inte vänta längre” 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.