”Tvinga inte bort entreprenörerna med nördskatter” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Tvinga inte bort entreprenörerna med nördskatter”

Niklas Zennström har rätt - vi måste vi se till att de som driver den digitala industrin stannar i Sverige och att de lockas hit från andra länder och inte tvingas bort av feltänkta skatter, skriver Martin Ådahl (C).

Niklas Zennström, grundare av Skype och VD och grundare för Atomico, skrev en viktig artikel på DN Debatt (4/9). I siffror och ord beskriver han hur Sverige har chansen att bli ett ”andra Silicon Valley”. Inget land i Europa har de senaste åren genererat så många miljardsuccéer per capita som Sverige, nästan i klass med Silicon Valley. Som Zennström påpekar är internet en av Sveriges just nu snabbast växande och viktigaste industrier.

Men Zennström pekar på två hinder för att drömmen ska bli verklighet: kompetensen och kapitalet. Vi behöver kompententa ingenjörer och entreprenörer i Sverige, vi måste behålla de vi har och locka nya från utlandet. Det måste vara möjligt för svenskt kapital att investera i den nya sektorn. Annars flyttar ägandet utomlands.

Zennström har rätt. Vi behöver agera. Här och nu måste vi se till att de som driver den digitala industrin stannar i Sverige och lockas hit från andra länder och inte tvingas bort av feltänkta skatter.

Det enklaste är att marginalskatterna inte kan vara hur höga som helst. Centerpartiet har föreslagit att 50 000 färre personer ska få betala den högsta statliga inkomstskatten (därav sannolikt tusentals programmerare). Regeringen S+MP planerar tvärtom i praktiken en höjning.

Men det finns också ”nördskatter” som gör att Sverige riskerar att förlora nyckelpersoner för IT-företagen. När experter tas in i ett växande företag spelar det stor roll om möjligheten finns att bli delägare och få del av eventuell framgång. De nya företagen kan ofta inte konkurrera med lön, men de kan ge personaloptioner, som kan omvandlas till kapital. Tyvärr skattar Sverige personaloptioner hårt.

Vi vill att personaloptioner i mesta möjliga mån skattas som kapital.

En annan möjlighet är att låta nyckelpersoner bli delägare rakt av, men där är de så kallade 3:12-reglerna för skatt på delägarskap otroligt komplicerade. Alliansen förbättrade 3:12, men de behöver nu förenklas kraftigt. Regeringen S+MP vill tvärtom skärpa 3:12-reglerna igen.

Sedan måste universitet och högskolor måste, precis som Zennström efterlyser, förstärka de band som nu växer fram med IT-industrin. Vi vill ha mer studentpraktik på växande företag och uppmuntra studenter att snabbt nå examen. Internationella universitet måste få lättare att öppna campus i Sverige.

Vid sidan av kompetensen varnar Zennström också för bristen på kapital. Där vill vi se över kapitalbeskattningen och utöka investeraravdraget, så att vi får fler inte färre Zennströms i framtiden. Skatt på aktiva ägare i växande företag ska vara lägre, inte högre, än skatten på passivt institutionellt. Det institutionella kapitalet, inte minst pensionskapitalet, bör också komma närmare den svenska digitala industrin. AP-fonderna måste kunna diversifiera sina investeringar så att de fullt ut når även den nya växande digitala industrin.

Niklas, vi är redo att anta utmaningen från den politiska sidan för att göra Sverige till ett nytt Silicon Valley. Vi förstår om näringslivgiganter som du väljer att inte blanda sig i partipolitiken, men du är verkligen välkommen till Centerpartiet, som också delar ditt starka engagemang för en bättre miljö, inte minst havsmiljön i Östersjön.

Vi delar din vision och vill lyssna.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.