Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Under Löfvens regering har vårdköerna fördubblats”

REPLIK DN DEBATT 26/2. Under Stefan Löfvens regering har vårdköerna fördubblats. Köerna växer på många ställen, men extra mycket i socialdemokratiskt styrda landsting, skriver Ulf Kristersson (M).

För snart fyra år sedan (17 juni 2014) lovade Stefan Löfven – här på DN-debatt – att korta vårdköerna i allmänhet och fokusera på cancervården i synnerhet. ”Löfte till alla cancerpatienter – behandling inom fyra veckor”, var Stefan Löfvens budskap före förra valet.

Nu har vi facit. Under Stefan Löfvens regering har vårdköerna fördubblats. Löftet om max fyra veckors tid mellan remiss och cancervård har inte infriats. Köerna växer på många ställen, men extra mycket i socialdemokratiskt styrda landsting. Halland, som sedan länge styrs av alliansen, har däremot kortast köer i landet. Jag noterar att Stefan Löfvens ”vårdturné” inte tar honom just dit.

Att vårdköerna har fördubblats under Socialdemokraternas ledning är ingen tillfällighet. Det är resultatet av regeringens medvetna beslut att ta bort de resurser – ”kömiljarden” – som tillsammans med etableringen av nya vårdcentraler på allvar kortade köerna.

För oss moderater är just köerna den mest omedelbara sjukvårdsfrågan. Den handlar främst om det fysiska och psykiska lidande som köerna leder till. Att Sverige har en sjukvård i världsklass om man blir allvarligt sjuk är naturligtvis bra. Men patienterna måste också få komma fram.

Vi vill därför inte bara att särskilda resurser för att korta köerna återinförs, utan vi tredubblar kömiljarden till tre miljarder kronor och breddar pengarna till fler vårdbehov – bland annat inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Köerna riskera också att undergräva trovärdigheten i hela sjukvårdspolitiken. Det råder bred enighet i svensk politik – också mellan oss och Socialdemokraterna – om att svensk sjukvård måste fortsätta utvecklas. Vi har för lite primärvård, den högspecialiserade vården kommer behöva koncentreras, och akutmottagningen är inte rätt plats för multisjuka äldre. Många patienter hamnar på fel ställe, inte sällan på grund av bristande tillgänglighet. Det skapar förtvivlan och frustrationen bland patienter, anhöriga och medarbetare. Det göder misstron mot politiken. Och det är dessutom dyrt.

Vi vill därför inte bara att särskilda resurser för att korta köerna återinförs, utan vi tredubblar kömiljarden till tre miljarder kronor och breddar pengarna till fler vårdbehov – bland annat inom barn- och ungdomspsykiatrin. Vi måste också lyssna till de medicinska professionerna och ta till vara på de erfarenheter som gjordes förra gången.

De senaste fyra åren visar vad som händer när politiken tappar fokus på köer och tillgänglighet. Köerna växer och tillgängligheten minskar. Den här regeringen har höjt skatterna med 40 miljarder kronor och ökat de offentliga utgifterna med över 100 miljarder. Samtidigt har vårdköerna fördubblats. Stabila skatteinkomster – från lagligt vitt arbete – är viktigt, men ständigt högre skatter betyder inte kortare köer.

Politiken behöver fokus på de omedelbara problemen och de växande köerna. Det räcker inte med nya löften utan trovärdighet.

DN Debatt.26 februari 2018

Debattartikel

Stefan Löfven (S):
”Vi vill utöka vårdpersonalen med 14.000 personer till 2022”

Repliker

Anders W Jonsson (C), sjukvårdspolitisk talesperson:
”Löfven har svikit löftet om cancerköerna”

Jonas Sjöstedt (V), partiledare:
”Varför vänta med att lösa vårdproblemen, Löfven?”

Ulf Kristersson (M), partiledare:
”Under Löfvens regering har vårdköerna fördubblats”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.