Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/utan-eftertanke-finns-risk-for-hoga-kostnader-och-bristande-tillit/

Repliker

”Utan eftertanke finns risk för höga kostnader och bristande tillit”

SLUTREPLIK DN DEBATT 18/2. När förändringar ska ske med en hög hastighet behövs det eftertanke för att inte öka de samhällskostnader som uppstår i samband med datasystemfel eller inköp av dyra infrastrukturer som sedan visar sig ofördelaktiga, skriver forskarna Anne Kaun och Julia Velkova.

Rätta artikel

Replikerna från Akademikerförbundet SSR och Trelleborgs kommun visar att det finns ett stort behov för en öppen debatt om automatiserad beslutsfattning i Sverige. Vi välkomnar särskilt förslagen från Akademikerförbundet SSR som en bra början till en diskussion, om ett samhälle där automatiserad beslutsfattning med hjälp av algoritmer bedrivs på ett transparent och för medborgarna öppet sätt, och där det finns mekanismer för tillsyn av algoritmernas beslut och arbete.

Svaret från Trelleborgs kommun visar dock på ett utbrett missförstånd som ofta uppstår när kritiska röster kring digitaliseringen höjs; nämligen att kritiken alltid innebär en slags teknikdystopi och bakåtsträvande som leder till en farlig och kostsam inbromsning av utvecklingen. 

Ett nationellt nätverk om automatiserad beslutsfattande inom offentlig förvaltning kan till exempel vara ett bra sätt att börja. Vi har nu påbörjat processen att inrätta ett sådant.

Vi menar dock tvärtom att när förändringar ska ske med en hög hastighet behövs det eftertanke för att inte öka de samhällskostnader som uppstår i samband med datasystemfel eller inköp av dyra infrastrukturer som sedan visar sig ofördelaktiga. 

Det svenska samhället har mycket att förlora när digitala system för automatiserad beslutsfattning inte fungerar ”på exakt rätt sätt” för att citera repliken från Trelleborgs kommun. Det gäller inte bara skattepengar utan även medborgarnas tillit till offentlig förvaltning och statliga institutioner. Det är därför man behöver utveckla kontroll- och utvärderingsmekanismer som kan hålla algoritmer och myndigheter till svars och inte nöja sig med att man vet ungefär vad man gör.

Vi hoppas att diskussionen som har påbörjats här kan leda till konkreta forum och utbyten om automatiserad beslutsfattande inom offentlig förvaltning som sammanför många samhällsaktörer för att diskutera de komplexa problem, förändringar och konsekvenser av automatisering i Sverige. Ett nationellt nätverk om automatiserad beslutsfattande inom offentlig förvaltning kan till exempel vara ett bra sätt att börja. Vi har nu påbörjat processen att inrätta ett sådant.