Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/vaga-bygga-annat-an-hyresratt-och-bostadsratt/

Repliker

”Våga bygga annat än hyresrätt och bostadsrätt”

REPLIK DN DEBATT 1/7. Det finns andra bostadsformer som är på stark framväxt i andra europeiska länder, men som fortfarande är relativt sällsynta här hemma, trots de många fördelarna, skriver Eva Nordström, SKB, Jonas Häggqvist, Colive, och Yves Chantereau, Equality Living.

På DN Debatt  kritiserar debattörerna, med bostadsföretaget Veidekke i spetsen, politikerna för att se fler hyresrätter som svaret på såväl bostadsbristen som andra bostadssociala utmaningar. Vi tycker att både bostadsrätter och hyresrätter är viktiga men vill vidga debatten till att även omfatta andra bostadsformer. I Sverige är vi ganska inskränkta när det kommer till bostadsmarknaden, de tre bostadsformerna som diskuteras är bostadsrätter, hyresrätter och villor. Trots att det finns andra former, som de tre vi företräder; kooperativa hyresrätter, coliving och byggemenskaper. Dessa är på stark framväxt i andra europeiska länder, men fortfarande relativt sällsynta här hemma, trots de många fördelarna.

Att vi bör undvika att bygga bostadsområden med en ensidig inriktning av upplåtelseformer och i stället sträva efter blandade bostadsformer råder det ingen tvekan om då olika boendeformer passar olika personer i olika faser i livet. Vissa bor tillfälligt, andra bor mer permanent, vissa har egna pengar till en insats, andra kanske inte har ett fast jobb. Vi har helt enkelt olika livssituationer och förutsättningar. Men det betyder inte att vi nödvändigtvis behöver bo på olika platser. Och bara för att man bor på ett sätt i en fas av livet betyder inte det att man behöver bo på samma sätt i resten av livet. I blandade bostadsområden skapas möten mellan människor med olika bakgrund och förutsättningar. Möten skapar förståelse, vidgar perspektiven, ger inspiration och stabilitet – det är grunden till ett gott samhälle, som är socialt hållbart på sikt.

De flesta politiker, oavsett färg, verkar vara överens med oss om att blandade bostadsområden är det bästa för ett samhälle. Det pratas mycket om den blandade och hållbara staden, inte minst i Almedalen, men det stannar ofta vid just prat. Anledningen till att det sällan blir verkstad var något vi diskuterade med politiken i Almedalen i tisdags. Och orsakerna verkar vara många, dels handlar det om att andra bostadsformer, vid sidan om hyresrätt och bostadsrätt, fortfarande är ganska okända. Det finns också fördomar och en viss skepticism kopplat till kooperation, coliving och byggemenskaper. Det gör att aktörer som vi har en ganska brant uppförsbacke. Medan våra kollegor i länder som Finland, Tyskland och Frankrike har ett helt annat läge – där är de boendeformer som vi representerar trendigt och en viktig del av den delningsekonomi som växer sig allt starkare.

Vi behöver blanda våra bostadsområden, både för att öka rörligheten men också för att minska segregationen. Det är kommunerna som via planmonopolet bestämmer hur marken ska användas och bebyggas. Samtidigt har kommunen ett bostadsförsörjningsansvar som handlar om att skapa bostäder för alla. Det är i grunden viktigt att kommunerna har en tydlig vision om det samhälle som man vill ha och hur bostadsområdena ska vara sammansatta och inte överlämna det till bostadsaktörerna att själva bestämma. När väl det är på plats handlar det sedan om att fatta långsiktiga strategiska beslut för att på så sätt bygga ett gott samhälle och använda de verktyg man har i kommunen för att lyckas. Ställ sedan krav på oss bostadsaktörer, vi är gärna med och tar vårt samhällsansvar.