Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Våldsam kritik utan substans”

SLUTREPLIK DN DEBATT 30/8. Den våldsamma kritiken från LUF och Grön Ungdom saknar substans. I stället slungar man iväg alltifrån felaktiga citat till glåpord. Det saknar både grund och proportioner, skriver Christian Carlsson, KDU.

Att målet med integrationspolitiken ska vara att den som kommer till Sverige ska anpassa sig på ett sätt som gör att man identifierar sig som svensk, tar till sig västerländska värderingar och känner ansvar för vårt samhälle har länge varit KDU:s politik.

I debattartikeln presenterade vi därför flera förslag för att höja ambitionen med integrationen, men vi gav också flera konkreta exempel på vilken typ av anpassning som vi menar ska vara målet med integrationspolitiken.

KDU kräver inte någon ”total anpassning till svensk kultur” som Liberala ungdomsförbundet (LUF) påstår i sin replik. De slåss mot väderkvarnar. KDU försvarar religionsfriheten och enskilda människors frihet. Däremot är inte alla värderingar valbara. Den som vill forma sin framtid här behöver vara beredd att anpassa sig till de grundvärderingar som finns i vårt land, exempelvis demokrati och jämställdhet mellan kvinnor och män.

Vår slutsats leder bland annat till att vi i KDU vill ha obligatorisk samhällsorientering för den som förväntar sig försörjningsstöd och att vi vill se språk- och medborgarskapstest för den som vill bli medborgare. Vi tycker också att det är fel att kvinnor som vägrar ta män i hand belönas med diskrimineringsersättning eller att det finns offentligt finansierade skolor i Sverige där lärare undervisar i heltäckande slöja som burka och niqab.

LUF påstår dessutom felaktigt att KDU skulle kräva återvandring. Återigen viftar de vilt mot väderkvarnar. Sanningen är att vi inte föreslår någonting nytt. Förra året rapporterades att rekordmånga människor fick bidrag för att återvända till sina hemländer. Aldrig tidigare hade så mycket pengar betalats ut till asylsökande som vill återvända hem. 

Sverige erbjuder alltså redan i dag förutsättningar för att människor frivilligt ska kunna återvända till sina hemländer. Det har vi gjort alltsedan Alliansen införde återetableringsstödet 2007. Vi i KDU anser att det likt i dag ska finnas goda förutsättningar att återvända för den som inte ser sin framtid i Sverige.

Den våldsamma kritiken från LUF och Grön Ungdom blir därför ett rejält magplask. Någon substans finns inte. I stället slungar man iväg alltifrån felaktiga citat till glåpord som ”kulturrasism”, ”nationalism” och ”rasistisk syn på svenskhet”. Det saknar både grund och proportioner.

Sverige måste höja ambitionen med integrationspolitiken för den som väljer att forma sin framtid i Sverige. Det är förutsättningen för både en lyckad integration och ett samhälle som håller samman.

DN Debatt.30 augusti 2018

Debattartikel

Christian Carlsson, förbundsordförande för KDU Sverige:
”Invandrare som inte anpassar sig ska erbjudas återvandring”

Repliker

Kashif Virk, imam, Islams Ahmadiyya församling Stockholm:
”Populistiska och ängsliga politiker bortser från internationella konventioner”

Hanna Lidström och Axel Hallberg, språkrör för Grön ungdom:
”KDU:s krav på homogen svenskhet är osvenskt”

Företrädare för Centerpartiet:
”Varför skapa oklarhet om alliansens reformer?”

Joar Forssell, förbundsordförande Liberala Ungdomsförbundet:
”KDU:s nationalistiska syn riskerar Allianssamarbetet”

Slutreplik från Christian Carlsson:
”Våldsam kritik utan substans”

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.