Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 03:47 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/valkommet-med-nya-tongangar-fran-s/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Välkommet med nya tongångar från S”

REPLIK DN DEBATT 16/5. Sven Britton(S) skriver att barn- och äldreomsorg bör prövas inom samma verksamhet. Det är glädjande om (S) i Stockholms stad svängt i denna fråga. Det behövs fler möten mellan generationer och mer innovation i byggandet av äldreboenden. Men M i Stockholms stad vill gå längre, skriver Dennis Wedin (M).

För ett år sedan behandlades i Stockholms stads äldrenämnd ett förslag från Moderaterna om att införa generationsboende som boendeform. Det innebär att en förskoleverksamhet bedrivs i samma byggnad som ett vård- och omsorgsboende. Verksamheterna delar på en gemensam yta som möjliggör för frivilliga aktiviteter. Sven Britton deltog på nämndmötet, och röstade tillsammans med de rödgrönrosa partierna ner förslaget.

Om tongångarna från Socialdemokraterna nu är annorlunda, är det välkommet. Vi vill införa generationsboenden för att förbättra möjligheten till umgänge över generationsgränserna. Vård- och omsorgsboenden är i dag en allt för enkelspårig miljö för sjuka äldre. Social gemenskap och mänsklig kontakt är viktigt för trivseln oavsett ålder och kan ge positiva hälsoeffekter.

Vare sig det handlar om biståndsbedömt äldreboende eller inte, behöver vi uppmuntra möten mellan generationer när vi bygger stad.

Jag har själv besökt "Kotoen" i Tokyo, den verksamhet där ursprungsmodellen sedan 1976 kommer ifrån, och som därefter spridits runt om i världen. Det finns exempelvis ”intergenerational centers” i Japan, Kanada och USA. Sverige har mycket att lära när det kommer till att möjliggöra för mer innovation i byggandet av verksamheter inom äldreomsorgen.

Det är kring detta som Moderaterna i Stockholms stad vill gå längre än vad Sven Britton föreslår. Vi vill se en stadsbyggnadspolitik där det medvetet också ingår att bygga boenden och kvarter där äldre möter barnfamiljer och yngre. Vare sig det handlar om biståndsbedömt äldreboende eller inte, behöver vi uppmuntra möten mellan generationer när vi bygger stad.

Det är magstarkt av Sven Britton att uppmuntra till kontakt mellan ”äldre och studenter och kanske möjlighet till extrajobb för de senare.” Moderaterna i Stockholms stad införde särskilda ungdomsbesök på vård- och omsorgsboenden, där unga via extrajobb kommer in som en resurs med syftet att förgylla dagen för de äldre. Men Sven Brittons egen stadshusmajoritet har halverat finansieringen.

Moderaterna i Stockholm stad arbetar för fler frivilliga möten mellan generationer, mer innovation kring hur vi bygger välfärd, och en stadsplanering där vi uppmuntrar en blandning av olika åldersgrupper. Det är glädjande om det nu finns ett blocköverskridande stöd för detta.

DN Debatt.16 maj 2018

Debattartikel

Sven Britton, infektionsläkare och kommunpolitiker (S):
”Med dagisbarn och äldre i samma lokaler får generationerna mötas”

Repliker

Dennis Wedin (M), kommunfullmäktigeledamot, Stockholms stad, gruppledare i Stockholms stads äldrenämnd:
”Välkommet med nya tongångar från S”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.