Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Vår satsning på medicinsk forskning är världsunik”

SLUTREPLIK DN DEBATT 4/8. Påståendet att det inte genomförts några stora satsningar på medicinsk forskning ska ställas mot att vi tillsammans med Karolinska institutet har byggt ett av världens mest moderna life science-kluster, med plats för över 2.500 forskare och studenter inom 500 meters radie. Det är världsunikt, skriver företrädare för Alliansen i Stockholms läns landsting. 

Vi välkomnar debatten som vår artikel om Forskningslöftet har skapat. Forskningslöftet ska ses som en inbjudan till aktörer inom akademin, sjukvården och näringslivet att tillsammans lyfta Stockholm till en av Europas fem främsta forskningsregioner. För att nå dit behövs en kontinuerlig levande debatt om såväl strategiska vägval som konkreta aktiviteter.

En central del av Forskningslöftet är också att underlätta för ökad samverkan mellan den offentligfinansierade vården, forskarvärlden och life science-företag. Till skillnad från vänsteroppositionen vill vi verka aktivt för ökade privata investeringar i klinisk forskning. På så sätt kan vi påskynda medicinska genombrott som räddar liv och lindrar lidande, samtidigt som det skapas fler jobb i regionen.

Som har framkommit i debatten efter vår artikel är det helt riktigt att privata vårdaktörer historiskt inte har deltagit i forskning och utbildning i önskvärd utsträckning. En del av vårt Forskningslöfte är därför att se över hur olika vårdavtal kan användas mer aktivt för att åstadkomma ett ökat engagemang framöver. I detta ingår även att bli bättre på att fånga upp läkare under deras utbildning hos privata utförare för att säkerställa korrekt ersättning vid specialisttjänstgöring.

För oss är det en självklarhet att forskning och utbildning tillhör vårdens grunduppdrag. Utan forskningen skulle den medicinska och tekniska utvecklingen avstanna. Avsaknad av utbildning skulle medföra att våra framtida läkare och sjuksköterskor inte skulle få de kliniska färdigheter som de behöver för att bedriva en patientsäker vård. Därför har vi fattat beslut om att all landstingsfinansierad sjukvård, oaktat driftsform, ska medverka i sjukvårdens forsknings- och utbildningsuppdrag.

Påståendet att det inte genomförts några stora satsningar på medicinsk forskning ska ställas mot att vi tillsammans med Karolinska institutet har byggt ett av världens mest moderna life science-kluster, med plats för över 2.500 forskare och studenter inom 500 meters radie. Det är världsunikt. Vi har också etablerat ett nära samarbete med Kungliga tekniska högskolan och Stockholms universitet för att forskare från olika naturvetenskapliga discipliner ska kunna samarbeta vid utvecklandet av nya behandlingar.

Mycket av den grundläggande infrastruktur som behövs för att stärka Stockholm och Sverige som forskningsregion inom life science finns nu på plats. Med Forskningslöftet skapar vi bättre förutsättningar för ett nära samarbete mellan akademin, sjukvården och life science-industrin, för att på så sätt få full utväxling på de omfattande investeringar som har gjorts.

DN Debatt.4 augusti 2018

Debattartikel

Alliansen i Stockholms läns landsting:
"Vår satsning ska höja ambitionen för vad svensk forskning kan göra"

Repliker

Lars Klareskog, senior professor, fd överläkare:
”Alliansens vårdpolitik hindrar den kliniska forskningen i Stockholm”

Magnus Forssblad, ortoped och docent och Tycho Tullberg, ortoped och medicine doktor:
”Ge höjd ersättning till privata kliniker som forskar”

Lars L Gustafsson, senior professor och fd överläkare vid Karolinska institutet:
”Alliansen litar inte på sina egna experter och forskare”

Slutreplik från Alliansen i Stockholms läns landsting:
”Vår satsning på medicinsk forskning är världsunik”

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.