Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

"Våra förslag är eftertänksamma och realistiska"

Vi har av många fått stöd för våra förslag om migrations- och integrationspolitiken. Vi instämmer i Amnestys grundläggande fakta i deras replik. Men det ändrar inte våra slutsatser, skriver tre kristdemokrater och en centerpartist.

Vi har efter vår debattartikel på DN Debatt (5/12) om migrations- och integrationspolitiken fått hundratals instämmande meddelanden från privatpersoner, politiker, diplomater. Frånsett Aftonbladet har vi även fått många goda gensvar i medierna.

Vi föreslog fyra reformer i flyktingpolitiken, bland annat att Sverige bör ta emot fler kvotflyktingar. Det är i enlighet med vad Rodney Åsberg föreslår i en medlemstidning för hjälporganisationen PACS som bland annat ansvarar för 27 000 barns utbildning i Sydasien. Åsberg diskuterar här flyktingpolitiken utifrån miljoner fattiga flyktingars perspektiv, som inte har pengar till att betala till smugglare för att ta sig hit.

Referensen till Åsberg tolkades felaktigt av vissa, som om vi påstått att han skulle ha publicerat forskning i asylfrågor. Korrekt är att han i sin artikel tar upp två fall (”unga jordägare”) som till slut fick uppehållstillstånd av migrationsöverdomstolen (mål nr UM 4118-07 och UM 2515-11), trots att både migrationsverket och dåvarande utlänningsnämnden ansåg att de inte hade asylskäl.

Vi har stor respekt för Amnesty International och kan instämma i de grundläggande fakta man för fram i sin replik. Men det ändrar inte det vi framför i vårt inlägg. Vi står fast vid att verkligheten nu kräver några förändringar, exempelvis att Sverige närmar sig övriga EU-länder vad gäller synen på säkra länder och anhöriginvandring i den situation som nu råder. Det är inte osannolikt att majoriteten av Sveriges befolkning är av liknande åsikt. Partier förväntas leda, men också lyssna.

Naturligtvis har Sverige fysiskt utrymme för många fler flyktingar, låt vara att boendet är problematiskt. Vi anser dock att Sverige som humanitär stormakt bättre bör avväga sina insatser för världens lidande flyktingar enligt våra förslag. Vi vill också lyfta fram det oerhörda i att FN/WFP hotat avbryta sitt matbistånd till de allra mest utsatta i flyktinglägren i norra Irak och Libanon. Det är en stor skam för världens länder att så kan ske, och här bör Sverige agera kraftfullt - i FN och genom ökade insatser.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.