Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Varför vänta med att lösa vårdproblemen, Löfven?”

REPLIK DN DEBATT 26/2. Vi går nu in i en ny budgetförhandling och vi ser inga anledningar att vänta med satsningar på vården och vårdens anställda utan ser att vi redan nu kan komma överens om hur vi ser på resurserna och behoven i vården de kommande fyra åren, skriver Jonas Sjöstedt (V), partiledare.

VAL 2018

Det är med glädje vi ser att Socialdemokraterna nu säger att de ser problemen i vården, både resursbristen och den stora ojämlikheten. För oss är detta inga nyheter. Högerns tanke om att marknaden kunde lösa vårdens problem har inte bara misslyckats med köerna, utan också lett till att den som verkligen behöver vård nu tycks få den sist av alla.

I förra årets budgetförhandlingar drev Vänsterpartiets igenom satsningar på vården på 4,7 miljarder. Det handlade om bättre arbetsvillkor, satsningar på förlossningsvården och på psykisk hälsa och psykiatri. Vi har också förbättrar möjlighet till vård för alla de som inte har råd: vi har tagit bort avgiften i primärvården för de som är över 85 och för mammografi, fördubblat tandvårdsbidraget och infört gratis medicin för barn.

Stefan Löfven missar i sin artikel hur marknadstänkandet i vården har gjort att vårdbolagens behov blivit viktigare än patienternas. De sjukaste patienterna trycks undan till förmån för de friskaste eftersom de senare är lättare att tjäna pengar på.

Vi går nu in i en ny budgetförhandling och vi ser inga anledningar att vänta med satsningar på vården och vårdens anställda utan ser att vi redan nu kan komma överens om hur vi ser på resurserna och behoven i vården de kommande fyra åren. Vi är övertygande om det blir bättre för Sveriges patienter än om Socialdemokraterna ska försöka hindra C och L från att sänka skatten ännu mer. Det som behövs för att vården ska få de resurser som behövs för att kunna ge alla en bra vård är tvärtom att de rikaste i samhället i högre grad måste vara med och finansiera vår gemensamma välfärd.

Stefan Löfven missar i sin artikel hur marknadstänkandet i vården har gjort att vårdbolagens behov blivit viktigare än patienternas. De sjukaste patienterna trycks undan till förmån för de friskaste eftersom de senare är lättare att tjäna pengar på. Vårdens främsta resurs – personalen – tvingas lägga allt för mycket energi på lönsamhetskalkyler och annat pappersarbete som har följt på marknadsanpassningen i stället för att göra sitt jobb: hjälpa oss.

Vår uppmaning till Stefan Löfven är att tillsammans med oss i valrörelsen 2018 ta strid för en sjukvård som sätter patientens intresse före vårdbolagens.

Därför kan man i dag inte vara säker på att man får den vård man behöver. Därför stängs avdelningar, därför får den som behöver vården mest vänta på vård, därför är det brist på vårdplatser och avhopp av erfaren personal till bemanningsbolag, eller bort från vården över huvud taget.

Löfven skriver påfallande lite om den viktigaste åtgärden som behövs för att skapa en sjukvård att lita på: att få stopp på vinstjakten. Regeringen har visat väldigt lite intresse för den frågan men tack vare oss kommer en utredning om hur vi tar bort vinstjakten i vården att presenteras i juni. Vår uppmaning till Stefan Löfven är att tillsammans med oss i valrörelsen 2018 ta strid för en sjukvård som sätter patientens intresse före vårdbolagens.

Vår fråga nu är – varför vänta till nästa mandatperiod med att göra saker som behöver göras här och nu? Vänsterpartiet ser gärna en plan för stora satsningar på vården och då i synnerhet sådana satsningar som ger mer personal och bättre arbetsvillkor. Vi vill självklart ge rätt till heltid, slopa både allmän visstid och möjlighet för arbetsgivarna att hyvla ner personalens tider och dessutom korta arbetstiden. Så kan vi se till att svensk sjukvård håller högsta kvalitet och att den gör det för oss alla, oavsett vilka vi är eller var i landet vi bor.

DN Debatt.26 februari 2018

Debattartikel

Stefan Löfven (S):
”Vi vill utöka vårdpersonalen med 14.000 personer till 2022”

Repliker

Anders W Jonsson (C), sjukvårdspolitisk talesperson:
”Löfven har svikit löftet om cancerköerna”

Jonas Sjöstedt (V), partiledare:
”Varför vänta med att lösa vårdproblemen, Löfven?”

Ulf Kristersson (M), partiledare:
”Under Löfvens regering har vårdköerna fördubblats”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.