Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Värna värdlandsavtalet med Nato”

Det är inte Sverige som står för fienderetoriken, militariseringen och aggressionen, skriver Hans Wallmark (M) i svar till 31 kulturarbetare och debattörer (19/4).

31 kulturarbetare och debattörer skriver den 19 april på DN Debatt att Rysslands upprustning och invasion av Ukraina inte kan vara ett skäl för att ta ett steg bort från alliansfriheten. Därför anser de att Sveriges värdlandsavtal med Nato bör stoppas.

Frågan som inställer sig är: när är det då befogat att öka samarbetet med demokratiska stater och markera mot ett auktoritärt land som inte respekterar andra länders gränser?

I den osäkra tid som vi nu befinner oss i krävs det att vi stärker Sveriges försvar och utökar samarbetet med andra länder och organisationer, särskilt Nato. Rysslands president Vladimir Putin har hittills inte gjort sig känd för att respektera svagheter hos andra länder, snarast det motsatta, vilket aggressionen mot Ukraina med all tydlighet har visat.

Sveriges värdlandsavtal med Nato syftar till att förbättra vår förmåga att solidariskt ge och ta emot militär hjälp. Det finns en bred politisk enighet kring att Sverige ska gå vidare och slutföra avtalet med Nato. Detta är något som Sveriges riksdag i slutändan får ta ställning till. Avtalet bygger på frivillighet och de aktiviteter som genomförs sker på inbjudan av Sverige, vilket de 31 debattörerna mycket riktigt påpekar.

Det är inte Sverige som står för fienderetoriken, militariseringen och aggressionen. Vi har en defensiv agenda, men har samtidigt en skyldighet mot vår befolkning och det internationella samfundet att kunna försvara våra gränser. För att kunna försvara den frihet och demokrati vi ofta tar för given stärker vi nu vårt försvar och utökar samarbetet med Nato. Det är bra och rätt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.