Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/vetenskapen-kan-aldrig-bevisa-att-det-finns-en-overnaturlig-varld/

Repliker

”Vetenskapen kan aldrig bevisa att det finns en övernaturlig värld”

REPLIK DN DEBATT 11/2. Även om vetenskapen successivt kommer att kunna ge svar på många i dag olösta frågor kring tron på övernaturliga världar, kommer forskarna aldrig att kunna bevisa att det har funnits eller finns en övernaturlig värld utanför människans hjärna, skriver Bengt Sahlberg.

Rätta artikel

Debattörerna skriver att ”En rationell religiös tro ger vetenskapen en fast grund”. I rubriken betonas ”en rationell religiös tro”. Men vad skiljer en vanlig religiös tro från en rationell tro?

Alla kulturer har i någon bemärkelse grundats på berättelser där tron på något övernaturligt – andar, gudar, väsen, kosmiska krafter – är central. Genom medier – profeter, kalifer, mullor, påvar, kardinaler, biskopar, rabbiner, schamaner, nåjder och orakel – har gudarnas budskap förmedlats till människorna.

Nyare religionsföreträdare betraktar ofta tidigare religioner som magi, ockultism eller vidskepelse. Alltså icke rationella. Bland obsoleta, hedniska religioner ingår urfolkens religioner, den egyptiska gudavärlden och den grekiska, romerska och nordiska mytologin.

I dag är det inte många religiösa som tillber gudar som Zeus och Jupiter. De flesta religiösa tror inte heller att dessa gudar verkligen funnits i verkligheten, utan att alla nu utdöda gudar en gång föddes i människornas hjärnor och att de sedan också dog där. Att de i praktiken var fantasifoster.

Det som i dag skiljer den religiösa hjärnan från den sekulära är att den sekulära hjärnan inte finner någon skillnad mellan olika gudar, oberoende av var, när eller hur de uppträtt i historien. Vår tids gudar är enligt det synsättet skapade i människans hjärna enligt samma principer som gårdagens gudar.

När det gäller jordens framtid förlitar sig den sekulära hjärnan på de astronomiska beräkningar som visar att solen, oberoende av övernaturliga makters ingripande, kommer att börja svälla om cirka fem miljarder år och därmed göra slut på allt liv på jorden (om inte kärnvapenkrig, klimatkatastrofer eller pandemier hinner före).

Den religiösa hjärnan däremot har trott på eller tror på övernaturliga undergångsscenarier som den nordiska berättelsen om Ragnarök eller den bibliska om Harmageddon, den sista striden mellan Gud, den gode allsmäktige och Satan, den onde.

Människans funderingar kring livets stora frågor har inte bara lett till uppkomsten av religioner. Livsåskådningar, ideologier, vishetsläror och filosofiska teorier är andra tolkningar som vår hjärna laborerar med för att hitta en mening med tillvaron. Skillnaden är att religiösa tolkningar förutsätter högre makter som på olika sätt dikterar och styr vad som ska hända på jorden – något som inte ingår i sekulära tankesystem.

Även om vetenskapen successivt kommer att kunna ge svar på många i dag olösta frågor kring tron på övernaturliga världar, kommer forskarna aldrig att kunna bevisa att det har funnits eller finns en övernaturlig värld utanför människans hjärna. Skulle den hypotesen visa sig vara falsk står vi inför ett spektakulärt scenario med oanade konsekvenser för mänskligheten och inte minst för vetenskapssamhället.