Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Vi behöver ett byggande efter behov”

REPLIK DN Debatt 3/7. Det är lätt att hålla med delar av Veidekkes problembeskrivning: finansieringsfrågan är olöst, bostadsbidragen har halkat efter och kommunerna tvingas öka antalet sociala kontrakt. Men att göra fler till bostadsspekulanter är inte rätt väg att gå, skriver Nooshi Dagostar (V), bostadspolitisk talesperson.

Veidekke skriver om en misslyckad social bostadspolitik i Sverige. Under regeringen Bildts systemskifte försvann bärande delar ur den sociala bostadspolitik som präglat efterkrigstidens byggande och boende, utan att ersättas. Konsekvenserna ser vi nu med bostadsbrist, byggande på spekulation och höga kostnader.

Därför är det lätt att hålla med delar av Veidekkes problembeskrivning: Finansieringsfrågan är olöst, bostadsbidragen har halkat efter och kommunerna tvingas öka antalet sociala kontrakt.

Men sedan tar det stopp och det av flera skäl: Veidekke fortsätter att se Norges bostadsmarknad som ett föredöme, där merparten ska äga sitt eget boende. Fler ska bli spekulanter, fler ska bli skuldsatta över öronen, fler ska bidra till den bostadsbubbla som håller på att byggas upp. Dessutom genom ett sparsystem som driver upp priser och gynnar de redan rika. Hyresrätten verkar i Veidekkes ögon mest vara en andra rangens boende.

Ytterligare ett skäl är bristen på helhetssyn. Den sociala bostadspolitiken efter kriget sågs som en del i ett större samhällsbygge, där full sysselsättning, en sammanpressad lönestruktur, bra och solidariska försäkringssystem samt en pension att leva på ingick i paketet.

Men i dag är det allt fler, särskilt kvinnor, som inte kan leva på sina pensioner. Försäkringssystemen skyddar färre, mycket som en följd av den politik som Attefall var med och drev i regeringsställning under förra mandatperioden. Och trots högkonjunktur har vi en arbetslöshet på över 6 procent samtidigt som löneklyftorna ökar.

När dessa medvetna ekonomiska och politiska beslut fått negativa konsekvenser, föreslår byggföretaget Veidekke tillsammans med förra borgerliga bostadsministern alltså ytterligare steg i samma riktning. Ett ensidigt fokus på olika typer av skattesänkningar riktat mot ägt boende som driver upp priser och ökar utslagningen. Även om det för byggföretag och banker innebär högre vinster är det inte en samhällsvinst för de flesta i Sverige.

Vi behöver ett stabilt byggande och förvaltande av bostäder över tid. Hyresrätten är idealisk för detta, lättillgänglig, långsiktig och med förutsägbara hyror som inte varierar över konjunkturen i samma utsträckning. Det blir ett byggande efter behov snarare än på spekulation med enorm privat skuldsättning som följd.

När staten helt drog sig ur finansieringen av hyresbostäderna tvärnitade marknaden totalt. Därför har regeringen på Vänsterpartiets initiativ tillsatt en utredning för att titta på statliga topplån, som ett sätt för staten att ta över en del av risken för bostädernas finansiering från hushållen.

Vi behöver också höja bostadsbidragen och förenkla reglerna för dess användning, samt minska ränteavdragen och titta på en ny form av mer solidarisk fastighetsskatt som dämpar prisutvecklingen. Tillsammans med en allmännytta som spelar större roll på orten och ett byggande som riktar sig mot alla, inte bara några få, kan vi i Sverige mejsla fram en social och generell bostadspolitik.

DN Debatt. 3 juli 2017

Debattartikel

Företrädare för bostadsföretaget Veidekke:
”Sverige sämst i klassen i social bostadspolitik”

Repliker

Nooshi Dagostar (V), bostadspolitisk talesperson:
”Vi behöver ett byggande efter behov”

Lennart Weiss, kommersiell direktör Veidekke, socialdemokratisk bostadsdebattör:        ”Nooshi Dodgostar gillrar en fattigdomsfälla”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.