Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 05:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/vi-behover-ett-nyanserat-samtal-om-ledarskap/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Vi behöver ett nyanserat samtal om ledarskap”

SLUTREPLIK DN Debatt 6/8. I min artikel betonar jag vikten av ett lyhört och tillitsbaserat ledarskap, med stöd av forskning, men också av ledare som Jan Carlzon och Elon Musk. Ledarna svarar dock, genom sin ordförande Annika Elias, med att läsa in en polemik som inte har stöd i inlägget. Det är synd på en fråga som behöver en konstruktiv debatt och där mängder av chefer redan driver spännande utvecklingsarbeten, skriver forskaren Louise Bringselius.

Med stöd hos bland annat Jan Carlzon och Elon Musk förklarar jag i min artikel vikten av att riva pyramider, minska onödig byråkrati och leda med lyhördhet för medarbetare i ”frontlinjen”. Artikeln bygger på samtal med verksamma i välfärdssektorn samt på min och andras forskning.

I denna forskning är ”Parkinsons lag” - byråkratins tendens att växa - ett välkänt fenomen. En aktuell brittisk studie (Hood & Dixon 2015) visar också att var tredje medarbetare på golvet i välfärdssektorn har rationaliserats bort under de gångna trettio åren, samtidigt som personalkostnaderna ändå har ökat, vilket visar sig bero på att stabsfunktionerna i stället har vuxit. Dessa har även flyttats uppåt, långt från första linjens chefer. Jag står fast vid att det här är problematiskt.

Artikeln har fått en överväldigande positiv respons. Stödet kommer från forskare, politiker, medarbetare - och chefer. På många håll driver chefer utvecklingsarbete för att minska detaljstyrningen och skapa en mer tillitsbaserad styrning. Det här är viktiga initiativ - så här kan arbetsmiljön förbättras, brukarna få bättre service och medarbetarnas kunskap tas bättre tillvara. Det är också ambitionen bakom regeringens tillitsreform.

Mot denna bakgrund är det beklagligt att ordföranden för chefernas egen intresseorganisation Ledarna, Annika Elias, i en replik går emot utvecklingen, som hon gör till en fråga om ”chefsförakt”. Hon placerar sig därmed i en skyttegrav mellan chefer och medarbetare som de flesta har lämnat. Hon tolkar också in flera budskap som inte alls finns i min text. Jag skriver till exempel inte i artikeln att det är ”bekvämt att vara chef”, som Elias hävdar. Det antyds visserligen i DN:s rubriksättning, men dessa ord är inte mina och detsamma gäller DN:s ingress. Jag skriver inte heller att chefer skulle vara ”lata”, som Elias felaktigt påstår.

Tvärtom vet de flesta att det sällan är lätt att vara chef. Det gäller särskilt första och andra linjens chefer och det är därför jag föreslår att man ska ”flytta resurser och administrativt stöd nedåt i organisationen”. Chefen är en del av denna lösning.

Framtidens ledarskap i offentlig sektor bör präglas av en nyanserad, respektfull och konstruktiv dialog. Men samma typ av dialog behövs även i det offentliga samtalet, vilket jag bland annat har återkommit till i mina ledarkrönikor. Med feltolkningar och onödig polemisering bidrar Annika Elias inlägg tyvärr inte till ett sådant nyanserat samtal, vilket är synd.

Det är nämligen ur en rikedom på perspektiv och tolkningar som framtidens styrning och ledning måste hämtas, menar jag. Med samma övertygelse arbetar Tillitsdelegationen, där dialogen är central. Mitt inlägg på DN Debatt är skrivet i första hand som forskare, vilket framgår av signaturen. Men det ska även ses som ett fönster till en del av de samtal som i dag pågår i delegationen, vars resultat presenteras i ett slutbetänkande i juni 2018. Till det är alla konstruktiva inspel välkomna.

DN Debatt.6 augusti 2017

Debattartikel

Louise Bringselius, forskningsledare i statliga Tillitsdelegationen:
”Bekvämt vara chef och peka finger åt den som gör fel”

Repliker

Annika Elias, ordförande Ledarna:
”Föråldrade motsättningar och chefsförakt”

Slutreplik från Louise Bringselius:
”Vi behöver ett nyanserat samtal om ledarskap”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.