Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Vi behöver mångfald i informationssystemen”

Få kritiker har bemödat sig om att faktiskt diskutera den plan som läggs fram, skriver Nina Wormbs, regeringens branschutredare om digitalradioövergången.

Min plan för att gå över från analog till digital marksänd radio har mötts av förväntad kritik om mottagare som ska bytas och att DAB är dåligt. Uppdraget från ministern var inte att utreda om vi ska gå över till digital marksänd radio och därmed byta mottagare, eller vilken teknik som ska användas, utan att presentera en plan för hur vi kan gå över. Få kritiker har bemödat sig om att faktiskt diskutera denna plan.

IVA anser att antalet nya plattformar för informationsspridning bör minimeras. Det är en oväntad ståndpunkt, men rimmar med motståndet mot radio. IVA vill att så mycket digital information som möjligt ska gå i system som allmänheten ska betala extra för till tele- och internetoperatörer. Radio ska vara kvar på FM, inte särskilt resurseffektivt och ganska dyrt i drift.

DAB+ är tvärtom en billig infrastruktur där man når i princip hela befolkningen med jämförelsevis få sändare. Ja, vi lyssnare behöver köpa nya mottagare, men i relation till de belopp vi lägger ut på all hemelektronik kostar de 10 miljoner radioapparater som behöver bytas i förtid lite. Ett exempel: Varje år köper vi svenskar 3,5 miljoner mobiltelefoner. En DAB-radio kostar ungefär en tiondel av en mobil, den kommer ha lång livslängd, lägre energiförbrukning och kunna ta emot radio gratis. Hela bytet av radioapparatbeståndet under sju år motsvaras alltså av våra kostnader för nya mobiltelefoner under några månader. Om de 10 miljoner apparaterna skrotas under ett år ökar det totala elektronikskrotet med 3 procent det året. Det är viktigt att ha ordning på proportionerna.

Om man ändå ska digitalisera radio föreslår IVA DVB-T, som inte är i kommersiellt bruk för radio någonstans. DAB+ avfärdas med en frenesi som är förvånande. Det är den teknik som Radio- och tv-verket 2008 kom fram till var lämplig; det är den teknik som den svenska radiobranschen – SBS, MTG och SR – stått bakom sedan dess; det är den teknik som EBU – European Broadcasting Union – så sent som 2013 rekommenderar för digitala marksändningar, det är den teknik som Norge håller på att gå över till. Och det är en teknik som självklart är helt förenlig med våra krav på effektiv kris- och beredskapsinformation.

Företrädare för bilbranschen är också missnöjda, om än av lite oklara skäl. Jag har tagit bilfrågan på största allvar och lyft in den som ett av fyra villkor. Det finns ett helt avsnitt om detta i min plan. Nya siffror från Norge visar att majoriteten av de nya bilarna nu har DAB+-mottagare och en adapter kostar i storleksordningen 1 000 norska kronor. Omställning är fullt möjlig.

Den grundläggande frågan är om man vill utveckla den existerande infrastrukturen för radio eller inte. Det viktiga är att se till att inte all information i framtiden går i nät som vi ska betala extra för att få tillgång till och som kan bågna under belastning. Vi behöver mångfald av alla typer i informationssamhället, även infrastrukturell. Jag välkomnar nu en saklig debatt där det medborgerliga perspektivet inte underordnas särintressen.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.