Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/vi-har-overskott-pa-pengar-och-underskott-pa-fysiska-investeringar/

Repliker

”Vi har överskott på pengar och underskott på fysiska investeringar”

SLUTREPLIK 28/10. Utmaningen är att utveckla hållbara affärsidéer som ger en framtida avkastning för de som sitter på kapital och vill investera långsiktigt, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Björn Gillberg (BG) frågar sig i sin replik på min artikel vem som ska betala notan för omställningen. Det är en relevant fråga som är lättare att svara på än frågan om vad det kostar Sverige och företagen om de inte investerar i transformativa och fossilfria lösningar i en tid när marknaden för fossilfria produkter ökar snabbt. Några branscher är oroliga att inte hinna transformera sin produktion i tid och vädjar därför till EU och Sverige att minska risken för investerare genom snabbare beslutprocesser, blocköverskridande mål och nya finansiella lösningar utöver vad till exempel Europeiska Utvecklingsbanken och andra finansiärer vill erbjuda.

BG har fått intrycket att det framför allt är elen som ska ersätta den fossila energin i många industrier men det är bara en del av lösningen. Energieffektivisering, vätgas och ökad användning av biobränsle är tre andra viktiga alternativ till fossila bränslena som framgår av de 13 färdplaner som i dag är framtagna.

Enligt Swecos analys av de första nio färdplanerna (Sweco adderar även delar av kemi- och aluminiumindustrin, raffinaderi samt transportsektorn) skulle elanvändningen behöva öka med 37 TWh och användningen av biobränslen med 75 TWh. Även om detta är ganska grova uppskattningar som inte räknar in de effekter på efterfrågan som den framtida prisutvecklingen för el och biobränslen kan ge så tycks elutmaningen vara relativt lätt att lösa medan mängden biobränsle ser svårare ut.

Energiföretagen kommer tillsammans med Fossilfritt Sverige att ta fram en elfärdplan före årsskiftet som lyfter fram vad som är viktigast att fokusera på när det gäller elektrifiering av Sverige.

BG har givetvis rätt i att det behövs gigantiska investeringar för att klara av att transformera industrin, trafiken och energisystemet. Det är dock viktigt att komma ihåg att många investeringar skulle göras ändå, skillnaden är att det nu investeras i till exempel fossilfritt stål i stället för i gammal teknik. Det inte heller brist på pengar som är problemet.

Tvärtom, har vi ett överskott på pengar och underskott på fysiska investeringar. Utmaningen är i stället att utveckla hållbara affärsidéer som ger en framtida avkastning för de som sitter på kapital och vill investera långsiktigt. Regering och riksdag är överens om de långsiktiga klimatmålen och har dessutom slutit en energiöverenskommelse och infört en reduktionsplikt på all bensin och diesel. Det minskar risken för företag och investerare som till exempel pensionsfonderna vilket gör att investeringarna i både vindkraft och bioraffinaderier nu ökar markant.

Vindkraften kommer att dubblera sin produktion på bara fyra år från dagens 17 TWh till cirka 35 TWh. Till denna investeringsboom behövs egentligen inga statliga pengar utan lönsamheten är så god att till exempel amerikanska fondjättar, franska riskkapitalbolag och kinesiska kärnkraftsbolag vill investera i svensk vindkraft.

Det är alltså inte mängden el som är problemet för Sverige inom överskådlig tid däremot finns en utmaning när det gäller ökad elektrifiering av transporter och industri är att få till marknadssignaler för att kapa effekttopparna. Till det behövs investeringar i energilager och kablar så att elen finns på rätt plats och rätt tid hela året i hela Sverige.

Energiföretagen kommer tillsammans med Fossilfritt Sverige att ta fram en elfärdplan före årsskiftet som lyfter fram vad som är viktigast att fokusera på när det gäller elektrifiering av Sverige.