Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/vi-kan-inte-enbart-bygga-for-dem-med-tjocka-planbocker/

Repliker

”Vi kan inte enbart bygga för dem med tjocka plånböcker”

SLUTREPLIK DN DEBATT 4/4. Sveriges byggindustrier menar att beställarens kravställning spelar en avgörande roll. Men att lägga hela ansvaret för prisutvecklingen på oss som beställare är inte rimligt. En prisuppgång på hela 48 procent under knappt tre år är helt enkelt inte acceptabel, inte ens under högkonjunktur med kapacitetsbrist, skriver företrädare för Sveriges allmännyttiga bostadsföretag.

Rätta artikel

Det är glädjande att Sveriges byggindustrier instämmer i att behovet av ekonomiskt överkomliga bostäder är stort. Fler aktörer behöver inse att vi inte enbart kan bygga för dem med de tjockaste plånböckerna. Ska vi upprätthålla byggtakten och minska bostadsbristen behöver vi bygga för en bredare målgrupp.

Som upphandlare av nyproduktion av bostäder har allmännyttan ett stort ansvar som beställare och kravställare. Sabos Kombohus har varit en succé och de allmännyttiga bostadsföretagen har hittills byggt drygt 9.000 lägenheter runt om i landet. Allmännyttan har på så sätt kunnat bygga bostäder med rimliga hyror även på marknader där det annars inte varit ekonomiskt möjligt att bygga. Att fortsätta utveckla Kombohus-konceptet samt att arbeta med vårt standardiserade upphandlingsförfarande Flex är för oss en självklarhet. Vi tar vår roll som samhällsbyggare och att erbjuda bostäder för alla på stort allvar.

Sveriges byggindustrier menar att beställarens kravställning spelar en avgörande roll. Men att lägga hela ansvaret för prisutvecklingen på oss som beställare anser vi inte vara rimligt. En prisuppgång på hela 48 procent under knappt tre år är helt enkelt inte acceptabel, inte ens under högkonjunktur med kapacitetsbrist. Vilken annan bransch har haft en motsvarande prisutveckling? Det kan inte ligga i linje med att vara en samhällsbyggare som byggbranschen ofta kallar sig. Byggbranschen måste bli mycket bättre på att jobba kostnadseffektivt och ta tag i produktivitetsutvecklingen, samt på att pressa leverantörspriserna.

Sabo och de allmännyttiga bostadsföretagen välkomnar att Sveriges byggindustrier gemensamt med oss vill driva frågan om ett nationellt godkännande av tekniska egenskapskrav för serietillverkade hus. Det är en viktig fråga för att ytterligare kapa kostnader och öka takten i nyproduktionen. Ska industrialisering och standardisering av byggandet komma igång på allvar ska inte varje kommun i Sverige behöva godkänna de tekniska egenskaperna i likadana hus varje gång det ska byggas. Vi ser fram emot att samarbeta i denna och förhoppningsvis många andra frågor vi har samsyn i.

Samtidigt måste konkurrensen inom byggbranschen bli bättre. Ett första steg är att staten, precis som Konkurrensverket har föreslagit, undersöker hur anbudskonkurrensen kan förbättras vid offentlig upphandling av bostadsbyggande samt hur konkurrensen inom byggmaterialindustrin egentligen fungerar.

Ämnen i den här artikeln:

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Anders Nordstrand, vd för Sveriges allmännyttiga bostadsföretag (Sabo) Sabos byggherreråd: Pelle Björklund, vd Svenska bostäder Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna Jonas Högset, fastighets- och boendechef, Sabo Benth Jensen, vd Ängelholmshem Anna Nordén, vice vd Framtiden byggutveckling Stefan Sandberg, vd Uppsalahem Dan Sandén, vd Skövdebostäder Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden (ordförande i byggherrerådet) 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt