Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/vi-kontaktade-polisen-av-oro-for-angela-guis-sakerhet/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”Vi kontaktade polisen av oro för Angela Guis säkerhet”

REPLIK DN DEBATT 2/2.

Carl Magnus Nesser, rättschef på UD: Vi ansåg att det fanns anledning för polisen att göra en säkerhetsbedömning av Angela Guis situation. UD konstaterar att åklagaren beslutat att väcka åtal, något vi inte avser att kommentera.

Söndagen den 2 februari publicerade DN debatt en artikel med den missvisande rubriken ”Fel av UD att polisanmäla förra Kina-ambassadören”. Rubriken ändrades sedan till ”Fel av UD föra ärendet med förra Kina-ambassadören till Säpo”.

Debattartikeln handlar om den svenska ambassadör som åtalats för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Med anledning av den artikeln vill vi poängtera att UD inte polisanmälde ambassadören. UD tog händelserna kring de möten som skedde på ett hotell i Stockholm ifjol på stort allvar när vi fick kännedom om dem. Vi inledde då en intern utredning. 

Anledningen till att vi tog kontakt med polisen var att vi kände oro för Angela Guis säkerhet och ansåg att det fanns anledning för polisen att göra en säkerhetsbedömning av hennes situation. Detta framgår också av förundersökningsprotokollet. UD gjorde däremot inte någon polisanmälan om att ambassadören kunde misstänkas för brott.

I övrigt konstaterar vi att åklagaren beslutat att väcka åtal och att huvudförhandling i tingsrätten snart tar vid. Rättsskipningens självständighet är en grundbult i vårt demokratiska system och UD avser inte att kommentera det som är föremål för den pågående rättsprocessen.