Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Vi säger nej till Liberalernas experimentverkstad”

REPLIK. Liberalerna föreslår nu att minst fem nya sjukhus ska privatiseras (DN Debatt 15/3). Det är tydligt att de vill sprida den ideologiska experimentverkstad som finns i landstinget i Stockholms län till resten av landet. Mitt och regeringens svar är tydligt: vi väljer investeringar och att utveckla den svenska modellen, skriver sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Flera delar i Liberalernas artikel om sjukvårdspolitik är kända sedan tidigare. Men den stora nyheten är att de både vill privatisera sjukhusvården och primärvården – i stor skala.

Liberalerna föreslår nu att minst fem nya sjukhus ska privatiseras. Det är tydligt att de vill sprida den ideologiska experimentverkstad som finns i landstinget i Stockholms län till resten av landet. Om detta blev verklighet skulle det innebära ett paradigmskifte i svensk vård.

Vi har på senare tid sett många rapporter om växande köer, oro för förlossningsvården och inte minst stress och press bland många vårdanställda. Det är symptom på större, bakomliggande utmaningar som vi inte kommer att lösa med privatiseringar. En av de största utmaningarna handlar om att vården måste bli bättre på att ta hand om sin personal, så att man både kan rekrytera och behålla den man har, men också använda deras kompetens på bästa möjliga sätt.

Där har också regeringen satsat en särskild så kallad professionsmiljard – riktade pengar som ska gå till att satsa på personalen och lösa bemanningsproblemen i landstingen. Vi har även byggt ut antalet utbildningsplatser för bland annat sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor.

Regeringen har investerat i flera viktiga områden där det finns uppenbara problem: i cancervården för att minska oroande väntetider, i förlossningsvården och i barn och ungas psykiska hälsa är några exempel. Vi har dessutom tillfört landstingen miljardbelopp genom höjda generella statsbidrag, vilket Liberalerna säger nej till.

Det är här kommer att vara en av de största konflikterna i nästa valrörelse. Ska vi investera i vården och välfärden, och utveckla den svenska modellen? Eller är det privatiseringar och skattesänkningar på långt mer än 20 miljarder, delvis finansierade genom nedskärningar i vården på mer än tre miljarder kronor, som ska vara lösningen?

Mitt och regeringens svar är tydligt: vi väljer investeringar och att utveckla den svenska modellen.

DN Debatt. 15 mars 2017

Debattartikel

Jan Björklund (L), partiledare och Anna Starbrink (L), landstingsråd i Stockholm och ordförande för Välfärdskommissionen:
”Gör fler sjukhus privatdrivna och återinför vårdbiträdena” 

Repliker

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S):
”Vi säger nej till Liberalernas experimentverkstad” 

Ami Hommel och Åsa Andersson, Svensk sjuksköterskeförening:
”Sänkta kompetenskrav fel väg att gå” 

Slutreplik från Anna Starbrink (L):
”Privata sjukhus bland de bästa” 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.