Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Vi tror att trovärdighet och snabbhet kan förenas”

REPLIK DN DEBATT 7/4. Vid dramatiska nyhetshändelser blir själva snabbheten en samhällsplikt. Om vi inte rapporterar direkt lämnas publiken till rykten, påståenden och i värsta fall till lögner. Vi kan till och med äventyra enskildas säkerhet. Däremot behöver vi bli ännu bättre på att göra oerhört tydligt för publiken vad som är säkert och vad som inte är det, skriver Anne Lagercrantz, chef för SVT:s nyhetsdivision.

I journalistiken finns en konflikt mellan snabbhet och trovärdighet. Det är särskilt tydligt vid stora nyhetshändelser som terrordådet på Drottninggatan. Ju snabbare vi är, desto större är risken att felaktiga uppgifter rapporteras.

Redaktörerna för Institutet för mediestudiers utvärdering av attentatet skriver att vi måste välja. Vi måste välja trovärdighet framför snabbhet och det låter enkelt och flott, men är det tyvärr inte.

Vid dramatiska nyhetshändelser blir själva snabbheten en samhällsplikt. Om vi inte rapporterar direkt lämnas publiken till rykten, påståenden och i värsta fall till lögner. Vi kan till och med äventyra enskildas säkerhet.

Däremot behöver vi bli ännu bättre på att göra oerhört tydligt för publiken vad som är säkert och vad som inte är det. Vi behöver förbättra våra analyser i realtid och sätta uppgifterna i ett sammanhang.

SVT Nyheter har det senaste året arbetat fram en ny digital varumärkesstrategi. Vårt mål är att ”med oberoende och engagemang snabbt ge hela bilden.” Det innebär en strävan efter snabbhet, men inte efter att alltid vara snabbast. Det innebär skärpt faktakoll, ökad transparens och färre rewrites.

I utvärderingen från Institutet för mediestudier får media godkänt. Rapporteringen ses inte som ensidigt oroande eller alarmistisk och varken allmänhet eller journalister anser att etiska övertramp gjorts i hanteringen av offer och vittnen. Det är viktiga aspekter som förbigås i  debattartikeln. Vi måste också lära av det som blev bra, inte bara av våra brister.

Om skottlossning verkligen skett och vi valt att avvakta med att rapportera hade vi kunnat utsätta människor för fara, och det är omöjligt att veta vad det skulle ha betytt för vår trovärdighet.

I den mätning som utfördes av Novus 8–10 april fick SVT fick högst betyg i samtliga kategorier på frågan om vilka aktörer som lyckats bäst med bevakningen.

Institutet för mediestudier har emellertid gjort en parallell undersökning som visar att betyget sjunkit något med tiden, vilket sannolikt berott på diskussionen om de felaktiga uppgifter som spreds om skottlossning på Fridhemsplan.

Det skulle kunna ses som en indikator på att vi just borde ha väntat innan vi gick ut med uppgifterna. Men det är lätt att säga i efterhand. Om skottlossning verkligen skett och vi valt att avvakta med att rapportera hade vi kunnat utsätta människor för fara, och det är omöjligt att veta vad det skulle ha betytt för vår trovärdighet.

I debattartikeln i DN påstås att granskningsnämnden för radio och TV fällt oss för att vi spred uppgifterna. Det är inte korrekt. Nämnden skriver att publiken tillräckligt informerades om att uppgifterna var osäkra och att vi måste kunna berätta även om sådant som inte är verifierat förutsatt att det tydligt sägs att det är just är obekräftat.

Vi fälls alltså inte för att ha spridit uppgiften, utan för att vi inte var tillräckligt klara kring att det vi fått bekräftat bara var att polisen agerade på larm om skottlossning.

Självklart är det här något vi tar på stort allvar och drar lärdomar av. Men det säger inget om vi inte bör vara snabba, bara att vi måste bli bättre på det. Vi är övertygade om att trovärdighet och snabbhet kan förenas.

 

DN Debatt.7 april 2018

Debattartikel

Bengt Johansson, professor, JMG, Göteborgs universitet; Tomas Odén, docent, JMG, Göteborgs universitet och Lars Truedson, föreståndare, Institutet för mediestudier:
”Nyhetsmedier måste fråga sig om de har råd att ha fel”

Repliker

Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen på SVT:
”Vi tror att trovärdighet och snabbhet kan förenas”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.