Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Vi vill ha valfrihet och kvalitet i stället för vinsttak”

REPLIK DN DEBATT 9/5. Att Reepalus förslag innebär att välfungerande välfärdsverksamheter läggs ner, visste vi redan. Men att han nu även avfärdar människors oro för att skolan eller vården inte håller måttet, genom att hävda att kvalitet inte går att mäta, är märkligt. Vi kommer rösta nej till alla skadliga förslag om vinsttak, skriver företrädare för Alliansen.

Sverige behöver skolor som ger goda kunskaper, tillgänglig vård med hög kvalitet och omsorg som ger alla det stöd som behövs. Viktiga välfärdstjänster med hög kvalitet ska garanteras alla oavsett storlek på plånbok och var man bor.

På Alliansens initiativ fattade Riksdagen under våren 2015 ett beslut om att uppmana regeringen att utreda hur kvaliteten i välfärden kan säkerställas och höjas. För oss är det självklart att ställa höga krav på att alla verksamheter inom den skattefinansierade välfärden håller god kvalitet. Den som inte lever upp till detta ska mötas av skarpa sanktioner eller stängas ned. På DN Debatt presenterar nu Ilmar Reepalu den så kallade Välfärdsutredningens förslag för att stärka kvaliteten i välfärden. Resultatet är nedslående men inte oväntat.

Att Reepalus förslag i praktiken kommer innebära att välfungerande välfärdsverksamheter läggs ner, visste vi redan. Det vinsttak han tidigare föreslagit skulle leda till att 8 av 10 verksamheter tvingas lägga ned, enligt en kartläggning från PWC. Men att Reepalu nu även avfärdar människors oro för att skolan eller vården inte håller måttet, genom att hävda att kvalitet inte går att mäta, är märkligt och blir i sin förlängning ytterligare ett hårt slag mot välfärden. Att alla verksamheter ska nå upp till gemensamt uppsatta kvalitetskrav borde vara en självklarhet. Att regeringen och Reepalu lägger all kraft på att stänga ned välfungerande verksamheter istället för att ta välfärdens utmaningar kring kvalitet och tillgänglighet på allvar är ett svek mot alla som är beroende av att välfärden fungerar.

Alliansen kommer ta kampen mot en sådan 70-talspolitik. Vi kommer istället garantera ordning och reda i välfärden genom följande reformer:

  • Nationella kvalitetskrav. Nationella kvalitetskrav bör införas för både fristående och offentliga huvudmän. Kvalitetskraven ska tas fram i samarbete med välfärdens professioner, och fokusera på resultat.
  • Öppenhet och transparens. För att skapa förutsättningar för människor att göra bra val mellan alternativen inom välfärden krävs mer transparens. Alla föräldrar ska känna sig säkra på att skolan de väljer åt sitt barn håller god kvalitet.
  • Generell tillståndsplikt, samt ägar- och ledningsprövning för hela välfärden. En tillståndsplikt bör införas för att få bedriva skola, hälso- och sjukvård, omsorg och verksamhet inom socialtjänst och LSS. En del av tillståndsprocessen ska utgöras av grundlig ledningsprövning för alla verksamheter samt ägarprövning för fristående verksamheter.
  • Skärpta sanktioner. För att komma tillrätta med kvalitetsbristerna behöver dagens sanktioner skärpas. Sanktionerna ska gälla alla huvudmän. Om en kommunal skola inte håller tillräckligt goda resultat kan kommunen ytterst förlora möjligheten att fortsätta driva den skolan.

Alliansen kommer rösta nej till alla skadliga förslag om vinsttak. Vi vill istället se en långsiktigt hållbar reform som leder till stärkt valfrihet och högre kvalitet. Regeringen har ägnat tre år åt att driva orealistiska, ideologiskt styrda förslag och har genom Reepalus utredning lagt en våt filt över välskötta skolor och vårdcentraler, som riskerar att få stänga. Regeringen måste nu ta bladet från munnen och ge besked om man avser att lägga en proposition baserat på Reepalus utredning eller söka samförstånd med Alliansen om stärkt kvalitet och valfrihet i välfärden.

DN Debatt.9 maj 2017

Debattartikel

Ilmar Reepalu, regeringens särskilda utredare:
”Orealistiskt minska vinster i välfärden med kvalitetskrav”

Repliker

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna:
”Rejäla tankevurpor om välfärdsföretagen”

Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund:
”Bakvänd argumentation med ideologiska mål”

Dan Olofsson, entreprenör:
”Inget samband mellan höga vinster och sämre kvalitet”

Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik, Svenskt näringsliv:
”Reepalu har inte tagit kvalitetsfrågorna på allvar”

Ulf Kristersson (M), Emil Källström (C), Mats Persson (L), och Jakob Forssmed (KD), ekonomisk-politisk talespersoner:
”Vi vill ha valfrihet och kvalitet i stället för vinsttak”

Slutreplik från Ilmar Reepalu, regeringens särskilda utredare:
”Vinstreglering förutsättning för kvalitativ välfärd”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.