Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Vi vill inte ha fiskeförbud i Östersjön”

SLUTREPLIK. Det är svårt att bemöta argument i repliken på vår artikel (DN Debatt 24/12) om att vi "smutskastar" eller "skuldbelägger" en hel yrkeskår, som yrkesfiskarna, när kärnan i debatten handlar om en fiskemetod (trålning) som saknar ekologisk hållbarhet, skriver företrädare för Baltic Sea 2020.

En annan kärnfråga är hur fiskefrågan behandlas politiskt och administrativt - att ingenting händer medan torskens situation i Östersjön under lång tid varit en katastrof. Vi påpekade att det i Öresund finns ett friskt torskbestånd samtidigt som det pågår ett yrkesfiske.

Det finns ett trålförbud i Öresund på grund av risker för sjöfarten och detta förbud har, enligt vår uppfattning, bidragit till att torsken har en normal ålders- och storleksfördelning. Varför skulle man då inte kunna införa trålförbud i andra områden för att nå samma resultat?

Vi har inte argumenterat för ett fiskeförbud i Östersjön – istället ser vi det kustnära fisket som viktigt ur många aspekter. Frågan är om det kustnära fisket kan kombineras med storskaligt trålfiske i utsjön. Vi tror inte det och vi tror inte heller att man löser några problem genom att lägga skulden på yrkesfiskarna.

Vi ser ett trålstopp som den bästa chansen att vända utvecklingen inom rimlig tid, till fromma för torsken och Östersjöns ekosystem, men säkra på framgång kan vi inte vara förrän det prövats. Och Joakim Öhman verkar inte ha något eget förslag.

DN Debatt. 24 december 2016

Debattartikeln
Representanter för Baltic Sea 2020:
”Etta på vår önskelista: Stopp för torsktrålning i Östersjön” 

Repliker
Fiskaren Joakim Öhman:
”Sluta skyll på yrkesfiskarna” 

Slutreplik från Baltic Sea 2020:
”Vi vill inte ha fiskeförbud i Östersjön” 


Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.