Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Viktigare fokusera på kvalitetsbristerna”

 

REPLIK DN Debatt 3/12. Alliansen har under hela mandatperioden stått med utsträckt hand för att få till en blocköverskridande överenskommelser om skarpa kvalitetskrav i välfärden, oavsett huvudman. Det erbjudandet kvarstår. Men tyvärr är det uppenbart att regeringen tillsammans med Vänsterpartiet vill ta svensk välfärd i en helt annan riktning, skriver alliansens ekonomiskpolitiska talespersoner. 

Alliansen har höga ambitioner för välfärden. Bra kvalitet i skola, sjukvård och omsorg är en förutsättning för ett sammanhållet Sverige. Därför är det allvarligt att regeringen, i stället för att ta tag i de riktiga välfärdsproblemen, prioriterar plakatpolitik som hotar valfriheten tillsammans med Vänsterpartiet.

Idén att driva all välfärd i stora offentliga inrättningar kom till korta redan under 80- och 90-talen. Vare sig elever, patienter och omsorgstagare eller välfärdens medarbetare upplevde att de stora systemen kunde möta deras förväntningar på kvalitet, tillgänglighet eller eget inflytande. De reformer som har gjorts sedan dess har öppnat upp för mer av egna val och bättre dynamik. Den svenska välfärdsmodellen, som bygger på gemensam finansiering och en tydlig möjlighet att själv välja utförare, har ett starkt folkligt stöd. Det vill vi försvara.

Samtidigt behöver vi komma tillrätta med de kvalitetsbrister som finns i den svenska välfärden. Därför behöver fokus riktas mot de skolor, vårdcentraler och omsorgsboende som brister i kvalitet – inte dem som drivs av en viss utförare. Högre kvalitetskrav och skarpare tillsyn måste i så stor utsträckning som möjligt gälla lika för alla aktörer oavsett huvudman. Alliansen har under hela mandatperioden stått med utsträckt hand för att få till en blocköverskridande överenskommelser om skarpa kvalitetskrav i välfärden, oavsett huvudman. Det erbjudandet kvarstår.

Tyvärr är det uppenbart att regeringen tillsammans med Vänsterpartiet vill ta svensk välfärd i en helt annan riktning. Det är också uppenbart att Shekarabi och Esbati kraftigt slirar på sanningen när de försöker påstå att deras förslag inte skulle vara negativt för fristående aktörers möjlighet att bedriva välfärdsverksamhet i Sverige. Revisionsbyrån PwC gjorde förra hösten en granskning av vad Reepalu-utredningens förslag skulle innebära i praktiken och var mycket tydliga i sina slutsatser:

Välfärdsbolagens möjlighet att bedriva sin verksamhet blir påtagligt begränsade om utredningens förslag blir verklighet. Det faktum att bolagen kommer att ha små möjligheter att bygga upp ekonomiska buffertar innebär att verksamheterna blir mycket sårbara för ekonomiska störningar.

Vi är mycket förvånade över – och anser att det är en orimlig prioritering – att Socialdemokraterna nu är beredda att stänga fullt fungerande friskolor, äldreboenden och hemtjänstutförare i stället för att ta tag i välfärdens riktiga problem. I Sverige fanns exempelvis förra läsåret 144 skolor där fler än var tredje elev gick ut nian utan att bli behörig till gymnasiet. Att ta tag i detta borde vara mycket viktigare för Shekarabi och Esbati än att nu vilja gå fram med vad som i praktiken är ett överskottsförbud. Ett förbud som uppenbart skulle leda till att exempelvis färre friskolor startas samtidigt som det i praktiken blir omöjligt för många av de redan befintliga friskolorna – framförallt de mindre – att bygga upp buffertar, med överhängande konkursrisker som följd.

Svensk välfärd fungerar bra för de allra flesta, men samtidigt finns det många problem som behöver åtgärdas. Det kräver ett långsiktigt och konstruktivt kvalitetsarbete. Äldreomsorgen behöver bli tryggare och fler behöver lära sig mer i den svenska skolan. Att det är viktigare att begränsa valfrihet och stänga ner friskolor med vänstern än att ta tag i välfärdens riktiga problem visar att regeringen saknar reformambitioner.

DN Debatt.3 december 2017

Debattartikel

Ardalan Shekarabi (S), civilminister och Ali Esbati (V), sammankallande i Vänsterpartiets förhandlingsdelegation:
”Så ska vi sätta stopp för jakten på vinster i välfärden”

Repliker

Alliansens ekonomiskpolitiska talespersoner:
”Viktigare fokusera på kvalitetsbristerna”

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna:
”I stället för proposition blev det en debattartikel”

Fredric Skälstad, branschchef Almega utbildningsföretagen:
”Kommunministern underkänner kommunpolitikernas beslut”

Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.