Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Vill Liberalerna förkasta Europakonventionen?”

REPLIK. Europakonventionen slår fast att föräldrar ska kunna välja en utbildning och undervisning för sina barn, vilken överensstämmer med deras religiösa och filosofiska övertygelse. Nu vill ledande företrädare för Liberalerna förbjuda detta (DN Debatt 12/9). Samme Jan Björklund som tidigare hävdat att svensk skollag har hårdast möjliga regelverk för religiösa skolor för att ändå följa Europakonventionen, vill nu gå mycket längre. Det är ett vansinnigt förslag, skriver företrädare för Kristna friskolerådet.

För det första är detta inte möjligt, så länge Sverige är medlem i EU. Europakonventionen är genom medlemskapet överordnad svensk lag.

För det andra är det synnerligen dumt. Det finns en orsak till att detta kommit med i en deklaration om mänskliga rättigheter, och det är erfarenheten att en stat som anser sig veta bättre än föräldrarna vad som är bäst för barnen, blir farlig. Vi föreslår Liberalernas ledning att ta en kurs i liberalism.

För det tredje fungerar inte ett förbud. Vi ser redan i dag att de skolor som fått mest kritik för att vara så kallat religiösa skolor, inte ansökt som konfessionella skolor och inte säger sig ha några religiösa inslag. Hur ska man komma åt det? Vill Liberalerna införa åsiktsregistrering och förbjuda alla som är anslutna till religiösa organisationer att arbeta i skolan?

Liberalerna säger sig värna en skola som vilar på vetenskaplig grund. Varför då inte börja med att ha en vetenskaplig utgångspunkt i debatten? Ingen har presenterat fakta som pekar på att de religiösa skolorna skulle fungera sämre integrationsmässigt än andra skolor. Om Liberalerna har ett eget faktaunderlag, som inga andra känner till, så vore det bra att få det presenterat, så samtalet kan fortsätta utifrån det. Vet inte Liberalerna vilka problem med integration som man har på många kommunala förortsskolor? Ska de också förbjudas? Bygg debatten på fakta i stället för att rida på främlingsfientliga strömningar.

Erfarenheten från Frankrike visar dessutom att de ungdomar som anslutit sig till radikala islamistiska rörelser i stort sett uteslutande gått på statliga franska skolor. Det är skolor där sekularismen råder och religiösa uttryck och åsikter är bannlysta.

Debattörerna citerar vissa inslag i den svenska skolans värdegrund och försöker få det att framstå som att den står i motsats till religiösa värdegrunder.

I själva verket säger läroplanen att dessa värderingar överensstämmer med ”den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism”. De är en grundbult för de kristna skolorna och har varit det under de drygt 900 år som vi haft kristna skolor i vårt land. Kristna Friskolerådet arbetar för att all undervisning i svenska skolor ska vara saklig, allsidig och ske med respekt för den personliga integriteten.

Vi hoppas verkligen att Liberalerna tar sitt förnuft till fånga och inser att det här var ett riktigt dåligt förslag. Det är inget trevligt sällskap man hamnar i om man förkastar Europakonventionen. Om det behövs kan vi avslöja vilket land i Europa som redan gjort det.

DN Debatt. 12 september 2016

Debattartikel

Jan Björklund (L), partiledare; Gulan Avci (L), ordförande för Liberala Kvinnor; Fredrik Malm (L), integrationspolitisk talesperson och Christer Nylander (L), gruppledare och vice ordförande i Utbildningsutskottet:
”Vi vill sätta stopp för fler religiösa friskolor i Sverige”

Repliker

Birgitta Ohlsson (L):
”Straffa inte Hillelskolan för att andra missköter sig”

Företrädare för Kristna friskolerådet:
”Vill Liberalerna förkasta Europakonventionen?” 

Företrädare för kristna friskolor:
”Kristna skolor bryter segregationen”

Slutreplik från Liberalerna:
”Alla barn har rätt till objektiv utbildning” 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.