Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Vilseledande om stödet för Nobel Center”

REPLIK DN DEBATT 9/6. Nobelstiftelsens ordförande och vd hävdar att det finns ett stort stöd bland stockholmarna för Nobel Center på Blasieholmen. Men den undersökning som finns på stiftelsens hemsida kan inte alls tolkas så. Tolkningen är ovärdigt en institution som ska vara en garant för vetenskap av högsta kvalitet, skriver docent Gösta Alfvén.

I syfte att övertyga allmänheten att stödet är brett för att uppföra ett Nobel Center på Blasieholmen skriver Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin och dess vd Lars Heikensten så här:  ”I en nyligen genomförd opinionsundersökning är mer än dubbelt så många stockholmare positiva som negativa till ett Nobel Center på Blasieholmen.” Ingen referens är angiven. Men det finns god anledning att tro att man syftar på en opinionsundersökning genomförd i april i år som finns presenterad på Nobelstiftelsens hemsida. Men denna studie ger inte belägg för ett brett stöd. Tvärtom.

Totalt deltog 1.259 personer som har svarat på en enda fråga: ”Är du positiv eller negativ till planerna på ett Nobel Center?” Av dessa var blott 470 personer bosatta i Stockholms län, som innefattar 26 kommuner mellan Norrtälje i norr och Södertälje i söder, Nynäshamn i öster och Sigtuna i väster samt flera miljonprogramsområden. Studien var inte specifikt riktad till människor bosatta i Stockholms stad, som man invaggas att tro.

I Stockholms län var 15 procent mycket positiva, 29 procent positiva, sammanlagt 44 procent. Ganska negativa och mycket negativa var 21 procent. Övriga var varken positiva eller negativa eller svarade vet ej. Att mindre än hälften av de tillfrågade är för ett Nobel Center förtiger sålunda Nobelstiftelsens företrädare i sin presentation. 

Man låter påskina att undersökningen gäller inställningen till ett Nobel Center på Blasieholmen. Men den frågan är inte ställd. Nobel Centers placering på Blasieholmen nämns under rubriken Information ”… Nobel Center ska byggas på Blasieholmen i centrala Stockholm. Om det inte byggs på den platsen är det inte troligt att Nobel Center kommer att realiseras inom de närmaste decennierna.” Varför detta hot vars grund är svårbegripligt?

Vetenskapliga krav på redlighet i en presentation av en opinionsundersökning infrias sålunda inte. Tvärtom är den av det slag som man finner i billiga reklamkampanjer och ovärdig en institution som ska vara en garant för vetenskap av högsta kvalitet.

Att skada Nobels namn, Nobelpriset och Nobelkommittén är särskilt allvarligt i tider då Nobelstiftelsens anseende redan är anfrätt av tidigare skandaler.

DN Debatt.9 juni 2018

Debattartikel

Carl-Henrik Heldin, ordförande Nobelstiftelsen och Lars Heikensten, vd Nobelstiftelsen:
”Domstolens skäl att säga nej till Nobel Center håller inte”

Repliker

Kerstin Dahlbäck, författare och litteraturvetare:
”Nobelstiftelsen bortser helt från den estetiska aspekten”

Björn Hasselgren, teknologie doktor, senior fellow, Timbro:
”Rättsprocessen tynger Nobels varumärke”

Gösta Alfvén, docent vid Karolinska Institutet:
”Vilseledande om stödet för Nobel Center”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.