Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Vinstsyfte i välfärden leder till fokus på lönsamhet”

REPLIK DN DEBATT 7/3. Vänsterpartiet anser, liksom en stor majoritet av väljarna, att skolan, liksom resten av välfärden, ska bedrivas efter behov och inte efter privata företags vinstintressen, skriver Daniel Riazat (V).

Peje Emilsson, vd för Kunskapsskolan och en av Sveriges absolut största välfärdslobbyister genom sitt bolag Magnora, skriver att väljarna är desinformerade när det gäller vinsterna i välfärden. Orsaken påstås vara Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt. Vad har vi då sagt?

  • Vinstsyftande företag med ökad privat förmögenhet som mål leder till att resurser och investeringar fokuseras på lönsamma kunder. Välfärd ges inte efter behov utan efter lönsamhetsmål för ägarna av bolagen.
  • Kommersiell styrning av välfärden leder till att stora bolag växer sig allt starkare. Läs vilken ekonomirapport som helst från de stora bolagen så är det tillväxt, uppköp av bolag, som ska ge den största långsiktiga lönsamheten.
  • Chefer inom de stora bolagen har mångmiljoninkomster.
  • Ägare har fått stora förmögenheter genom skattefinansierad välfärd, vissa flera hundra miljoner.

Är detta desinformation?

Peje Emilsson är en av den skattefinansierade välfärdens vinnare och vill naturligtvis fortsätta vara detta. För inte så länge sedan såg han och andra lobbyister till att övertyga Sverigedemokraterna i vinstfrågan, vilket lyckades. På vilka andra sätt har Peje Emilsson inflytande? Dels genom hans bolag Demoskop som kan göra välanpassade intervjuundersökningar. Dels genom att hans familjebolag Magnora även äger äldreboendeföretaget Silverlife. 

Såsom det svenska systemet är beskaffat kan Peje Emilssons välfärdsbolag faktiskt göra vinst på skattemedel genom hela medmänniskornas liv. Med hjälp av våra skattemedel har Kunskapsskolan även börjat satsa på att bygga skolor i Saudiarabien. Låter orimligt, men även detta är möjligt med det miserabla marknadsexperiment som svensk välfärd förvandlats till.

Emilssons tes är att det inte går att bedriva välfärd utan att han och hans vänner och familj får skapa stora förmögenheter. Det är omöjligt att bedriva skolverksamhet utan vinsthungriga personer såsom han själv. Märkligt nog kan resten av världen klara av att bedriva verksamhet utan att ge fritt spelrum till vinstsyftande skolkoncerner. Märkligt nog kan välfärdsverksamhet bedrivas utmärkt i Sverige genom icke vinstsyftande företag. Till exempel de som är medlemmar i Famna, organisationen för idéburen verksamhet.

Det enda Emilsson hänger upp sig på är hur vinsterna i bolagen ska presenteras, men det finns många saker man kan mäta i ett företag.

Ska jag som investerare kolla på avkastningen av de pengar jag satsat är det intressant att granska avkastningen på olika kapitalmått. Ett mått är då avkastningen på operativt kapital. Avkastningen på operativt kapital är i medium 47 procent (år 2005-2013) i välfärdssektorn. Hygglig ränta. Även en ränta på 7-10 procent är hyggligt på det kapital man satsat och riskerat.

Vi säger att man kan välja olika lönsamhetsmått, det beror på vad man vill mäta. Vad Peje Emilsson är ute efter förstår vi tydligt. Därför anser Vänsterpartiet, liksom en stor majoritet av väljarna, att skolan, liksom resten av välfärden, ska bedrivas efter behov och inte efter privata företags vinstintressen. Det är inte desinformation, Peje Emilsson.

 

DN Debatt.7 mars 2018

Debattartikel

Peje Emilsson, grundare Kunskapsskolan och en av initiativtagarna till nätverket Sveriges välfärdsföretagare:
”Vänstern har vilselett väljarna om vinstnivåerna i välfärden”

Repliker

Daniel Riazat, utbildningspolitisk talesperson (V):
”Vinstsyfte i välfärden leder till fokus på lönsamhet”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.