Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-16 19:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/riksdag-och-regering-bakom-svagare-offentlighetsprincip/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Riksdag och regering bakom svagare offentlighetsprincip”

Det enda hållbara sättet att säkerställa att den sekretess som beslutas inom EU inte blir för långtgående, är att arbeta för att stärka den europeiska offentlighetsprincipen. Vår utredning visar att den svenska synen på öppenhet inte längre är svår för vår omvärld att förstå, skriver artikelförfattarna.
Det enda hållbara sättet att säkerställa att den sekretess som beslutas inom EU inte blir för långtgående, är att arbeta för att stärka den europeiska offentlighetsprincipen. Vår utredning visar att den svenska synen på öppenhet inte längre är svår för vår omvärld att förstå, skriver artikelförfattarna. Foto: Henrik Montgomery/TT

DN DEBATT 26/3. Offentlighetsprincipen har försvagats under EU-medlemskapet. Det är oroande – principen är viktig för våra möjligheter att granska makthavare. Vår ESO-rapport visar dock att riksdag och regering – inte EU – har stort ansvar för detta. Men utvecklingen går att vända, skriver Carl Fredrik Bergström och Mikael Ruotsi, författare till ”Grundlag i gungning?”.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in