Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 20:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/riksdag-och-regering-bakom-svagare-offentlighetsprincip/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Riksdag och regering bakom svagare offentlighetsprincip”

Det enda hållbara sättet att säkerställa att den sekretess som beslutas inom EU inte blir för långtgående, är att arbeta för att stärka den europeiska offentlighetsprincipen. Vår utredning visar att den svenska synen på öppenhet inte längre är svår för vår omvärld att förstå, skriver artikelförfattarna.
Foto: Henrik Montgomery/TT

DN DEBATT 26/3. Offentlighetsprincipen har försvagats under EU-medlemskapet. Det är oroande – principen är viktig för våra möjligheter att granska makthavare. Vår ESO-rapport visar dock att riksdag och regering – inte EU – har stort ansvar för detta. Men utvecklingen går att vända, skriver Carl Fredrik Bergström och Mikael Ruotsi, författare till ”Grundlag i gungning?”.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.