Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-05 15:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/riksdagen-maste-axla-sitt-ansvar-for-riksrevisionen/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Riksdagen måste axla sitt ansvar för Riksrevisionen”

Ett tungt ansvar vilar på riksdagen. Att kontrollera utan att påverka oberoendet är en svår balansgång, men att abdikera är ingen lösning, skriver de två forskarna Louise Bringselius och Marja Lemne.
Foto: Roger Turesson

Legitimitetsproblem. En majoritet av riksrevisorerna som verkat sedan 2003 har en bakgrund i regeringskansliet. Det innebär risker. Likaså är det problematiskt att revisionen saknar bred närvaro i landet. Och alltför täta växlingar inom verksamheten borgar inte för förtroende, skriver forskarna Louise Bringselius och Marja Lemne.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.