Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 08:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/rikspolischefen-viftar-bort-kritik-i-stallet-for-att-berora-sakfragan/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Rikspolischefen viftar bort kritik i stället för att beröra sakfrågan”

SLUTREPLIK DN DEBATT 14/1.

Polisforskaren Stefan Holgersson: Nuvarande sätt att rekrytera har lett till en låg operativ kunskap om polisarbete i den högsta ledningen.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Rikspolischefen svarade på min debattartikel. Det är första gången på fyra år som jag fått något svar direkt från honom. Internt har han visat ett totalt ointresse att ha en dialog och ta del av min forskning. Thornbergs svar är dessvärre talande för hans och Polismyndighetens agerande. Exempelvis konkretiserar jag varför polisen utredning om påskupploppen inte bör betraktas som en extern utvärdering. Han svarar att den som utfört denna är omvittnat erfaren och oberoende trots att jag inte analyserar uppdragsledaren utan innehållet i rapporten.

I stället för att beröra sakfrågan skriver han att polisen är en lärande organisation. Att så inte är fallet går att konstatera genom de förslag som lämnas i deras utredning av påskupploppen. Polisen har inte tagit lärdom av tidigare utvärderingar och synpunkter från bland annat internrevisionen.

När jag utförde en forskningsstudie om påskupploppen i min roll som extern forskare skrev jag till ansvariga inom polisen: ”Jag vet att ni har iscensatt en egen utredning av påskupploppen, men för en lärande organisation borde det ses som en fördel att få fler perspektiv på en fråga. Ni får uppslag till lärande och att utveckla verksamheten, utan att det medför några kostnader. […]  Vi räknar med att vara klar med utvärderingen under sommaren. Ni får gärna läsa den innan den är klar för att ge input.”

Dessutom ville de inte lämna ut information med hänvisning till den egna utvärderingen, vilket är uppseendeväckande.

Polismyndigheten hade inte något sådant intresse. Dessutom ville de inte lämna ut information med hänvisning till den egna utvärderingen, vilket är uppseendeväckande. Som om det inte går att lämna samma information till olika utredare. Det är uppenbart att transparensen inte är den Thornberg vill ge sken av. Det kan många journalister vittna om och jag har visat hur Polismyndigheten lägger kraft på att dölja saker och inte följer offentlighetsprincipen.

I min forskning presenteras utförliga exempel på hur Polismyndigheten aktivt skyler över de stora strukturella problem som finns inom myndigheten där tjänstetillsättningar är ett. Thornberg är där en del av problemet med tanke på de personer med koppling till honom som fått funktioner och anställningar inom polisen utan att det skett genom utlysningsförfarande och i konkurrens med andra sökande. Nuvarande sätt att rekrytera har lett till en låg operativ kunskap om polisarbete i den högsta ledningen.

I debattartikeln berör jag också att sättet att tillsätta tjänster bidrar till tystnadskulturen inom polisen. Thornberg väljer att inte kommentera detta. Trots att Polisförbundet belyst det omfattande problemet med tjänstetillsättningar viftar Thornberg bort kritiken med att det emellanåt med 35 000 anställda kan uppstå problem och misstag.

Vidare väljer Thornberg att inte kommentera att polisens budget har ökat med 70 procent och antal anställda med drygt 6 000 personer sedan år 2015, men att satsningen inte har återspeglats i polisens resultat.  Så länge polisens strukturella problem består kommer ännu mera resurser inte att ge den effekt som medborgarna har rätt att kräva.

Ämnen i artikeln

Polisen

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt