Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 20:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/risk-att-skarpta-straff-for-unga-okar-brottsligheten/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Risk att skärpta straff för unga ökar brottsligheten”

Vi publicerade nyligen en studie i British Journal of Criminology där vi kan visa att de unga som får fängelse i stället för till exempel skyddstillsyn eller fotboja får en sämre anknytning till arbetsmarknaden åren efter avtjänat straff och att detta i huvudsak hänger samman med högre återfall i brott, skriver artikelförfattarna.
Vi publicerade nyligen en studie i British Journal of Criminology där vi kan visa att de unga som får fängelse i stället för till exempel skyddstillsyn eller fotboja får en sämre anknytning till arbetsmarknaden åren efter avtjänat straff och att detta i huvudsak hänger samman med högre återfall i brott, skriver artikelförfattarna. Foto: Ingvar Andersson

DN DEBATT 21/12. I dag finns ett kriminalpolitiskt samförstånd i riksdagen om att ta bort straffreduktionen för unga mellan 18–20 år. Ett förslag om det har i veckan lagts på regeringens bord. Men solid svensk och nordisk forskning visar att ungdomar som döms till fängelse får svårare att upphöra med brott och får längre brottskarriärer, skriver fyra kriminologiforskare.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in