Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Risken är stor att Sverige utlämnar Assange till USA”

Foto: AP

Förundersökning mot Wikileaks. Julian Assanges asyl på Ecuadors ambassad i London beskrivs felaktigt som en flykt från sexbrottsmålet i Sverige. Han är villig att samarbeta i brottsutredningen. Men reser han hit löper han en verklig risk att utlämnas och dömas till ett hårt straff i USA, skriver tre Assange-advokater.

Den 7 december 2013 hade Julian Assange varit berövad friheten i tre år på grund av en svensk arresteringsorder. Den 27 november skrev Expressen ”Assange åtalas inte i USA”. Man citerade advokat Elisabeth Massi Fritz, sökte åklagare Marianne Ny och advokat Claes Borgström för kommentarer men kontaktade inte Assanges försvarare.

Expressens ensidiga journalistik är typisk för hur Assange behandlas i Sverige. Ingen tar reda på fakta. Alla basunerar samma budskap: ”Han gömmer sig på ambassaden för att undvika åtal för sexbrott i Sverige.” Detta är felaktigt. Fakta ser ut så här:

Chelsea (tidigare Bradley) Manning dömdes i augusti i år till 35 års fängelse för att ha överlämnat en enorm mängd dokument till Wikileaks. FN:s särskilda tortyrrapportör bedömde behandlingen av honom under häktestiden som inhuman och kränkande.

På grund därav pågår sedan 2010 även en förundersökning mot Wikileaks. I USA tillämpas ett så kallat grand jury-förfarande i brottmål. En jury prövar om tillräckliga skäl för åtal föreligger. Mycket talar för att en grand jury redan beslutat om ett hemligt åtal mot Assange.

Den 29 november och den 6 december 2010 bekräftade USA:s justitieminister Eric Holder offentligt en ”active, ongoing criminal investigation” mot Wikileaks i form av ett grand jury-förfarande. I Alexandria, Virginia, har en hemlig grand jury varit utsedd sedan 2010. Man utreder minst sju personer, bland andra ”founders, owners or managers of Wikileaks”.

Den 18 november i år bekräftade en officiell myndighetsperson med insyn i utredningen till Washington Post: ”I can’t predict what’s going to happen. The investigation is ongoing.” Och så sent som den 26 november 2013 sade Fay Brundage, en talesperson för åklagarmyndigheten vid Eastern Disctrict of Virginia (där förundersökningen bedrivs) att den fortfarande pågick.

Det råder därmed ingen tvekan om att en förundersökning mot Wikileaks pågår i USA.
Assange riskerar därmed ett mycket långt fängelsestraff om han utlämnas till USA, minst lika långt som Mannings 35 år. Det är på grund av den risken som Ecuador har beviljat Assange politisk asyl. Det är på grund av den risken som Assange vill använda sin politiska asyl.

Han har däremot ingenting mot att medverka i brottsutredningen i Sverige. Julian Assange samarbetade till fullo, även innan han blev arresterad, för att besvara alla frågor med anknytning till förundersökningen. Vi har vid upprepade tillfällen krävt att Marianne Ny förhör Assange på Ecuadors ambassad i London. Ecuador har erbjudit sig att medverka därtill. Marianne Ny vägrar åka till London och kräver i stället att Assange frivilligt ska avstå från sin politiska asyl och bege sig till Sverige. Om Assange gör som Marianne Ny vill löper han risken att Sverige utlämnar honom till USA.

Även på den här punkten har den offentliga debatten i Sverige enat sig om en felaktig ståndpunkt. Man påstår nämligen att Sverige aldrig skulle utlämna Assange till USA. Sanningen är att det finns en reell risk för att Assange utlämnas.

Trots upprepade krav från oss och Ecuadors regering vägrar den svenska regeringen lova att inte utlämna Assange till USA, för det fall att han skulle komma till Sverige. Den engelska tidningen The Independent avslöjade redan den 8 december 2010 att det pågick informella samtal mellan USA och Sverige om utlämnandet av Assange. Det finns inget som talar för att den svenska regeringen skulle stå emot USA.

Bara USA vet hur stor den här risken egentligen är. För Assange, och för alla förespråkare för pressfriheten, skulle till och med en liten risk vara alltför hög. Det är förvånansvärt att svenska medier inte ser det klandervärda i allt detta.

Om Chelsea Manning har lämnat material till Wikileaks så är hon en journalistisk källa. USA straffar därmed inte bara den påstådda källan allvarligt (Manning) utan även journalisterna som publicerade (Wikileaks).

Att USA hotar journalister med årtionden i fängelse eller mer för att de publicerar material som de har fått från sina källor är extremt oroväckande. Att en åklagare i Sverige håller en sådan journalist inspärrad år efter år på en liten ambassad i London (med hjälp av en europeisk arresteringsorder) i stället för att åka dit och förhöra honom är en skandal.

Slutsatsen är att Sverige inte respekterar den asyl som Assange fått (av Ecuador) för att skydda honom från att tillbringa resten av sitt liv i amerikanskt fängelse för sina journalistiska avslöjanden. Mot den bakgrunden är frågorna som det svenska folket egentligen bör ställa följande:

Varför respekterar inte Sverige Assanges politiska asyl?

Varför kräver åklagaren att Assange ska avstå från sin grundläggande mänskliga rättighet till asyl?

Varför driver hon inte förundersökningen framåt med respekt för hans politiska asyl?

Varför åker hon inte till London och förhör Assange?

Är svaret att Sverige går USA:s ärenden?

Bakgrund. Assangefallet


Augusti 2010: Julian Assange anhålls i sin frånvaro av en svensk jouråklagare misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande.
November 2010: Häktas i sin frånvaro. Efterlyses internationellt. Assange överklagar upp till HD, som fastställer häktningsbeslutet.
December 2010: Grips av brittisk polis sedan en europeisk arresteringsorder utfärdats. Fri mot borgen efter en vecka.
Februari 2011–juni 2012: Brittiska domstolsbeslut på flera nivåer om att utlämnande till Sverige ska ske. Efter HD-beslutet i juni kan Assange inte längre överklaga.
19 juni 2012: Tar sig till Ecuadors ambassad i Storbritannien och söker asyl.
Augusti 2012: Ecuadors president Rafael Correa beviljar Assange politisk asyl. Wikileaksgrundaren har sedan dess befunnit sig på den ecuadorianska ambassaden i London.

DN

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.