Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Riv fler handelshinder i Europa för jobbens skull”

Moderaternas fem toppkandidater till EU-valet Gunnar Hökmark, Christofer Fjellner, Anna Maria Corazza Bildt, Carl-Oskar Bohlin och Cecilie Tenfjord-Toftby höll valupptakt i centrala Stockholm i helgen.
Moderaternas fem toppkandidater till EU-valet Gunnar Hökmark, Christofer Fjellner, Anna Maria Corazza Bildt, Carl-Oskar Bohlin och Cecilie Tenfjord-Toftby höll valupptakt i centrala Stockholm i helgen. Other: MAJA SUSLIN / TT

Sverige god förebild. Det här går vi till val på: Skapa fler jobb med ökad öppenhet och frihandel, ha ordning i de europeiska statsfinanserna, underlätta för människor att bo och arbeta i andra europeiska länder och för människor utanför Europa att komma hit, skriver Fredrik Reinfeldt och fem EU-valskandidater (M).

I dag firar vi Europadagen. Den ryska aggressionen mot Ukraina påminner oss om betydelsen av Europasamarbetet, och den frihet och demokrati det har fört med sig för våra länder. Tillsammans står vi upp för demokratiska principer och mänskliga rättigheter både i och utanför Europa.

Om drygt två veckor ska svenska folket välja vilka som ska representera Sverige i Europaparlamentet. Det är då vi väljer vilken väg Europa ska ta för åren som kommer. Nya Moderaterna tror på Europa. Den 25 maj går vi till val på tre huvudpunkter: Jobben, ekonomin och öppenheten.

1Jobben. De måste bli fler, både i Sverige och i Europa. Vi är övertygade om att det är mer och friare handel, bättre konkurrenskraft, en modernare budget och ansvarsfull och begränsad regelstyrning som bidrar till fler jobb, både här och där.

Vi är stolta över det exempel som Sverige utgör när det gäller jobben. Alliansregeringens satsningar genom en tuff internationell finanskris har gett resultat. Sedan 2006 har jobben i Sverige blivit över en kvarts miljon fler. Vi har högst sysselsättningsgrad i EU tillsammans med Nederländerna. Sverige har högst arbetskraftsdeltagande. Vi sticker ut när det gäller kvinnors deltagande på arbetsmarknaden. Och ligger i toppskiktet när det gäller hur långt upp i åldrarna som äldre väljer att fortsätta jobba.

Nya Moderaterna kommer i Europaparlamentet att fortsätta driva på för ökad öppenhet och mer frihandel. När vi river fler handelshinder i EU och sluter fler frihandelsavtal mellan EU och omvärlden kan fler svenska företag starta och växa ut i världen. Det skapar fler jobb, en ekonomi som växer och därmed också mer resurser till skolan, sjukvården och allt annat som vi har gemensamt i samhället.

2Ekonomin. Det är ordning och reda i ekonomin som lägger grunden för allt det goda vi vill göra med våra länder. Det gäller här hemma och det gäller i EU. Genom den värsta internationella finanskrisen sedan 1930-talet har Europa visat en förmåga att hålla ihop, och varit ett stöd för de europeiska länder som befunnit sig i akut behov av hjälp.

Som enda land i EU har Sverige sedan 2006 en minskande statsskuld. Genom lågkonjunkturen har alliansregeringen kunnat satsa på allt det som bygger vårt samhälle starkt. Vi har sett vad som händer i de länder där man valt en annan väg, där man inte har tagit ansvar för ordning och reda i statsfinanserna: stigande räntor, sjunkande reallöner, åtstramningar och nedskärningar i välfärden.

Nya Moderaterna har genom lågkonjunkturen konsekvent tagit ansvar för att det är ordning och reda i Sveriges ekonomi. Samtidigt har vi drivit på för att styra upp nedtyngda statsfinanser även i andra europeiska länder. Vi har lyft fram reformer för att öka konkurrenskraften. Allt detta har bidragit till att skapa bättre förutsättningar för ett EU som står starkt i framtiden. Det är viktigt att vi nu inte släpper tyglarna om den europeiska ekonomin.

3Öppenheten. Europasamarbetet har gett oss fred, demokrati och välstånd. Det har lett till mer samarbete mellan länder och människor och det har ökat förståelsen för allas våra likheter och olikheter.

Många människor drömmer om att få vara en del av vårt europeiska samarbete, eftersom det är en väg till ett bättre samhälle och demokrati. Ukraina är det senaste exemplet. Det är vårt ansvar att fortsätta värna, utveckla och förbättra det samarbete som andra vill bli en del av.

Nya Moderaterna står upp för öppenhet och tolerans i en tid när allt fler och starkare röster ropar på ett annat Europa. Mot oss står främlingsfientlighetens och Europafientlighetens krafter, som vill bygga murar mellan våra länder, göra det svårare för människor att studera, bo och arbeta i andra europeiska länder och hindra människor utanför Europas gränser, som drömmer om att skapa sig ett bättre liv i Europa, från att komma hit.

Nya Moderaterna tror på Europa. Europasamarbetet är bra för Sverige. Det har gjort oss till ett bättre och rikare land. Gemensamt kan vi hantera de utmaningar som vart och ett av våra länder inte kan bemöta ensamma. Om vi ska kunna komma åt den gränsöverskridande organiserade brottsligheten och få tryggare gator här hemma, då behöver vi ett europeiskt polissamarbete. Om vi vill se höga krav på djurhantering och mat som innehåller det den ska och som håller den kvalitet vi förväntar oss, då krävs gemensamma och tuffare kontroller av djurhantering och livsmedel i Europa.

En annan utmaning som vi möter bäst tillsammans är klimatet. Det är när EU talar med en röst i klimatfrågan som vi gemensamt kan ha en chans att påverka stora utsläppsländer som Kina och USA. I dag står EU för tio procent av världens utsläpp. Sverige står för ungefär 0,1 procent. Det betyder att vi måste försöka påverka länderna med de stora utsläppen för att ha någon som helst möjlighet att minska de globala utsläppen och hålla tvågradersmålet.

I flera frågor är det viktigt att vi fattar gemensamma beslut som gäller lika för alla 28 medlemsländer. Men långt ifrån alla beslut ska fattas i Bryssel. Nya Moderaterna kommer att fortsätta ifrågasätta dem som vill flytta mer makt till EU i frågor som bestäms bäst av oss själva här hemma i Sverige. Vi värnar vår egen arbetsmarknadspolitik, vår familjepolitik och vår jämställdhetssträvan. Vi motsätter oss kraven från vänster om en gemensam EU-skatt på finansiella transaktioner. Vi vill låta svenska folket bestämma över snuset och vår egen rovdjurspolitik. Europasamarbetet ska helt enkelt fokusera på det som EU gör bäst.

Nya Moderaterna kommer att arbeta för att EU ska bli ännu mer öppet, tolerant och konkurrenskraftigt. En röst på oss är en röst för ordning och reda i ekonomin i Sverige och i Europa. Vi har en politik för ökad tillväxt, fler jobb, mer pengar i plånboken för vanliga människor och större möjligheter till handel för svenska företag. Vi vill samarbeta i Europa för ett mer effektivt polissamarbete och ökad trygghet, liksom en ansvarsfull klimatpolitik. Nya Moderaterna vill öka konsumenters möjlighet att göra ett fritt och medvetet val genom bättre information. Vi verkar för en giftfri vardag.

Om drygt två veckor väljer Europa väg för framtiden. För oss är det enkelt. Vi väljer ett öppet och tolerant Europa, som står upp för demokratiska principer och människors lika värde. Det är i grunden det Europasamarbetet handlar om.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.