”Rödgröna skattehöjningar hotar strypa Sveriges motor” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Rödgröna skattehöjningar hotar strypa Sveriges motor”

Enligt prognoserna växer Stockholm nu sex gånger snabbare än Paris och dubbelt så snabbt som Köpenhamn, skriver artikelförfattarna.
Enligt prognoserna växer Stockholm nu sex gånger snabbare än Paris och dubbelt så snabbt som Köpenhamn, skriver artikelförfattarna. Foto: Anders Wiklund/TT

Slår mest mot huvudstaden. Mer än en tredjedel av Socialdemokraternas föreslagna skattehöjningar drabbar Stockholm. De rödgröna ser Stockholm som en bankomat med fri dragningsrätt. Därmed hotar de jobb och utveckling i Sveriges tillväxtmotor, skriver Anders Borg och två ledande Stockholmsmoderater.

Sverige har en huvudstadsregion som fungerar som tillväxtmotor till nytta för hela landet. När utvecklingen är stark i Stockholm gynnar det jobb och utveckling i Sverige som helhet. En god tillväxt i regionen lägger med andra ord grunden för att hela Sverige ska kunna leva.

Ska den rollen kunna upprätthållas i en växande global konkurrens mellan olika storstäder måste Stockholmsregionen få växa och utvecklas. Därför är det oroande att massiva skattehöjningar riktade mot Stockholm nu förbereds av den rödgröna oppositionen. Enbart Socialdemokraternas skattehöjningar på riksnivå kostar Stockholm cirka 10 miljarder kronor. Totalt ska mer än var tredje krona av de rödgrönas planerade skattehöjningar betalas av människor, jobb och företag i Stockholms län.

Att utvecklingen i Stockholm i dag går åt rätt håll finns det många tecken på. I dag är det 160 000 fler sysselsatta i länet än före valet 2006. Företagandet är rekordhögt och fem av de tio mest företagsvänliga kommunerna i landet återfinns i länet. Enligt befolkningsprognoserna växer Stockholm nu också snabbt – sex gånger snabbare än Paris och dubbelt så snabbt som Köpenhamn.

Denna starka position har inte kommit av sig själv. Den är ingenting vi kan ta för given. Jobben, företagen och tillväxten är resultatet av en politik som håller ordning på ekonomin och sätter arbete framför utbyggda bidragssystem. På samma sätt är det med byggkranarna som vittnar om nya bostäder, de nya vägarna, planerna på utbyggd tunnelbana, de städade parkerna, uteserveringarna, de nya butikerna och den växande servicen. De är alla resultatet av en politik som tror på Stockholms tillväxt.

I höstens val står mycket av detta på spel. De tillväxtfientliga förslagen med udden riktad mot Stockholmsregionen har avlöst varandra under våren och inkluderar alltifrån ett stopp för bygget av Förbifart Stockholm och stängning av Bromma flygplats till nedsläckning av valfriheten inom förskola och skola. I samma takt som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterar sin politik står det också klart vem det är som ska betala för de många löften som ställs ut. Notan för utgiftskalaset skickas till Stockholmsregionen. Det handlar om massiva skattehöjningar som hotar tillväxten och utvecklingen i hela regionen.

Enbart Socialdemokraternas förslag att höja utjämningsskatten innebär att ytterligare en dryg miljard kronor ska tas från kommunerna och landstinget i Stockholms län. Blir det verklighet tvingar det fram höjd skatt eller nedskärningar i verksamheter som skolan och sjukvården. Till det kommer en rad skattehöjningar som höjda inkomstskatter, transportskatter, höjda arbetsgivaravgifter för unga, höjd restaurangmomsmoms och nedskalat eller avskaffat rutavdrag. En rimlig uppskattning ger för handen att runt en tredjedel av dessa skattehöjningar kommer att betalas av människor, jobb och företag i Stockholms län.

Länet står till exempel för cirka en tredjedel av landets arbetande unga, vilket innebär att en tredjedel eller cirka fem miljarder av skattehöjningen på ungas arbetsgivaravgifter på totalt cirka 14,8 miljarder ska betalas av Stockholms län. Då är inte unga anställda hos offentliga arbetsgivare inräknade. Den höjda restaurangmomsen får samma effekt med ökade kostnader för länet på över två miljarder kronor. När det gäller de höjda inkomstskatterna ska närmare 800 miljoner betalas av regionen. Till detta kommer minskat rutavdrag som slår hårt mot den del av Sverige som i högre andel än andra nyttjar, arbetar eller driver företag inom hushållsnära tjänster.

Bara med Socialdemokraternas politik och på kort sikt handlar det om över 10 miljarder kronor i ökade skatter för Stockholms län. Det motsvarar drygt 11 000 kronor per hushåll. Då har vi ännu inte räknat in de miljarder i skattehöjningar som Miljöpartiet och Vänsterpartiet kräver. Inte heller de höjda skatter som rödgröna partier föreslagit i kommunerna och landstinget finns inkluderade. Två exempel är 60 öre i höjd kommunalskatt i Stockholms stad och 25 öre i höjd landstingsskatt. Det skulle ge ytterligare 2,5 miljarder kronor i skattehöjningar. För en familj med två heltidsarbetande innebär det över 6 000 kronor i ökad kommun- och landstingsskatt.

Att rycka resurser i denna storlek från Stockholmsregionens ekonomi och arbetsmarknad får inte bara direkta konsekvenser för de som bor, lever och verkar i regionen. Det får även långsiktiga konsekvenser för tillväxttakten i ekonomin och sysselsättningen. När tusenlappar ska tas ur människors plånböcker och miljarderna rulla från Stockholmsregionen i skattehöjningar rullar hjulen i regionen långsammare. Redan en procentenhet minskad tillväxt innebär enligt den senaste uppskattningen av Stockholms bruttoregionprodukt (BRP) en kostnad på över 11 miljarder kronor. Det skulle hota resurserna till viktiga framtidsinvesteringar i infrastruktur och välfärd.

Det har sagts att skillnaderna mellan de olika politiska alternativen skulle vara små i valet 2014. Det stämmer inte om vi ser till Stockholmsregionen. I skuggan av den nationella politiska debatten förbereds en massiv skattechock mot Stockholm som riskerar att slå sönder dagens starka utveckling. Det rödgröna regeringsalternativet har bekänt färg. De ser Stockholm som en bankomat med fri dragningsrätt. Med detta hotar de jobben, tillväxten och utvecklingen i hela Sveriges tillväxtmotor.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.