Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-02 00:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/rosta-om-statsminister-sa-som-riksdagen-rostar-om-budgeten/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Rösta om statsminister så som riksdagen röstar om budgeten”

En ytterligare fördel med förslaget är att det ger mindre makt till talmannen, vilket är demokratisk lovvärt, skriver Martin Peterson.
En ytterligare fördel med förslaget är att det ger mindre makt till talmannen, vilket är demokratisk lovvärt, skriver Martin Peterson. Foto: Henrik Montgomery/TT

DN DEBATT 21/11. Hotet om nyval i regeringsformen är tänkt att stimulera viljan att kompromissa i kammaren. Men nyval är ingen lyckad lösning i situationer som dagens. Vi riskerar att åter få tre block som i par röstar ner det tredje. I stället borde statsministeromröstningen göras om så att den liknar budget­omröstningen, skriver Martin Peterson, expert på beslutsteori.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.